torsdag 9 april 2009

Censur pga handikapp

Erik Höjdestrands avhandling ”Det vedervärdiga videovåldet” är föremål för reflektioner från Svenska Dagbladets ledarblogg och magasinet Neo.

Avhandlingen tar bland annat upp moralpaniken på 80-talet. Neo och Svd väljer ut de delar som blir absurdast 30 år senare. Här är några smakprov:

* Gabriel Romanus varnar för att ”landet kommer att översvämmas av program av typen Motorsågsmassakern” och sen tillägga att den är mild mot vad komma skall: "The Texas chain saw massacre", dvs Motorsågsmassakerns originaltitel på engelska. "Så korkat", förväntas vi tänka, men detta var på den tiden som filmbolagen faktiskt översatte filmtitlar till svenska.

* Socialdemokraterna varnade för innehåll som skulle medföra grovt underhållningsvåld, förlegade könsrollsuppfattningar och ohämmad alkoholkonsumtion.

* Författarförbundet ville "överväga införandet av ett system [med] en kulturpolitiskt grundad licens för import, produktion och distribution av videogram", dvs någon annan väljer vad du kan få se.

Debattens vågor gick heta. Samhällets, producenternas och föräldrarnas ansvar vägdes mot varandra. Krav på censur och självsanering. Är det någon som känner igen dagens debatt om dataspel?

Så här lät det då:



(Söktips: "Studio S videovåld" på youtube.)


Men ivern för filmcensur lever fortfarande. Men inte för att det visas våld. Nej, det är människor med funktionshinder som ska besparas barn och människor med svagt hjärta. Brittiska BBFC (British Board of Film Classification) satte först 12 års åldersgräns som rekommendation för att få se filmes "Special people". Anledningen var att den innehöll "disability themes". Med det menas att skådespelarna som gjorde rollerna med funktionshinder själva faktiskt hade egna funktionsnedsättningar. Någon sådan varning har nämligen aldrig delats ut när Tom Hanks gjorde "Forrest Gump" eller Dustin Hoffman gjorde "Rain man". (Varningen togs så småningom bort.)

Här är ett klipp från Special people på youtube:




Den senaste debatten startade BAFTA, The brittish academy of film and television arts, när den backade från ett löfte att hålla urpremiären för "The last american freakshow". Richard Butchins, regissör med egen funktionsnedsättning, följde ett antal artister med funktionshinder genom USA på turné. Utmanande? Ja, i sina delar, enligt regissören själv. Men att allmänheten skulle behöva skyddas är givetvis bara dumheter. Censur pga funktionshinder.

Youtube igen:




Men här i Sverige varnar vi väl inte för funktionshinder i alla fall? Nej inte vad jag vet. Det talas ju om att den svenska filmcensuren ska läggas ner eftersom den inte gör något längre. Men filmen "Freaks" från 1932 var totalförbjuden långt in i modern tid.


Freaks på youtube:



(Söktips: "freaks" och "1932" på youtube.)

Att man ska bespara gemena man lidandet att se en människa med funktionsnedsättning är en relik i tänkandets evolution som fortfarande dyker upp då och då. Likaså att associationen "freak show" fortfarande kommer farandes som jämförelse när en artist med funktionsnedsättning uppträder. Stämpeln "victim arts" - att artisten med funktionsnedsättnings konst alltid är att ställa ut sig själv som offer (mer ingående här) - ingår i samma gegga.

Herregud, vad jag längtar efter att jämställdheten för personer med funktionsnedsättning hade nått längre än så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Technorati Profile