fredag 24 april 2009

Internationell utblick

Det rör på sig i handkappkulturvärlden. Varje dag. Det här är ett axplock ur dagens skörd från den internationella arenan.

I Pnom Penh har Epic Arts öppnat ett kulturhus. Det är fullt tillgängligt och samlar aktiva med funtionsnedsättning inom konstarterna. 2004 blev jag och Moomsteatern ombedda att hjälpa till när Kambodja skulle starta sin första festival för handikappkultur. (Som vanligt fanns det inga pengar för att kunna hjälpa till på plats.) Om det är samma organsiation som flyttat fram positionerna eller nya aktörer som drivit på utvecklingen vet jag inte.

The GIMP project får sin Massachusetsturné uppmärksammad i Boston Herald. Man menar att dansen förändras när kroppar med och utan fysisk funktionsnedsättning möts. Smakprov från youtube:Irland får sin första festival för artister med utvecklingsstörning. Det är COPE foundation som arrangerar och eventet går av stapeln i Cork i juni.

Två grupper med gott rykte för sin konstnärliga kvalitet är Full body and the Voice (Huddersfield) och The Shysters (Coventry). Bägge grupperna har skådespelare med intellektuell funktionsnedsättning. Nuvarande ledning för Full body har 25 års erfarenhet från bägge grupperna. Nu kommer de med en bok som bland annat blickar framåt mot vad man tror är möjlig utveckling inom vår nisch. Jon Palmer and Richard Hayhow heter dom och bokens titel är "Learning Disability and Contemporary Theatre". Jag beställer ett ex.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Technorati Profile