tisdag 21 april 2009

Snart har alla en elektrisk rullstol

Toyota har visat upp en prototyp på ett nytt fordon för bara en person. Den heter i-real.Eldriven och miljövänlig. Maxhastigheten är ca 30 km/h. En rullstol för Svensson.

Vilket får mig att tänka på Isaac. I början på 90-talet utvecklade Bodil Jönsson och Certec en multikompetent handdator/telefon som fick namnet Isaac.

"En förståndshandikappad Isaac-användare har en elektronisk personlig assistent bestående av en individprogrammerad fickdator, Newton, hopbyggd med en digital kamera, en GPS-mottagare (Global Positioning System) och telefoner för samtal och datakommunikation. Fickdatorns skärm används som pekskärm och förses med tydliga bilder och symboler. Man kan ringa med Isaac (Namngiven efter Isaac Newton) genom att bara peka på ett ansikte på skärmen. Man kan få hjälp med var man är genom GPS-mottagaren (vill man inte ha den säkerheten, använder man bara sekretessknappen och stänger av den funktionen). Man kan fotografera med Isaacs digitala kamera - dels för att dokumentera sin dag, dels för att kunna ta bilder av sådant man är osäker på och skicka bilderna till sitt gruppboende med frågor som: "Är detta apoteket? eller "Är detta mjöl eller socker?"
(Från hemsidan om Isaac.)

När jag hörde talas om försöket på 90-talet nämndes kostnader på 100.000 kronor för en enhet. Nu är det var mans egendom - en mobiltelefon med inbyggd kamera, gps och bildbaserad touchdisplay. Och vi kan inte gå och handla utan att bli antastade av något telecombolag som vill att vi ska ha en till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Technorati Profile