torsdag 2 april 2009

Publikens vanor och åsikter kartlagda - men inga överraskningar presenteras

SOM-institutet har undersökt "scenkonstens publik och dess vanor". I ett pressmeddelande från branschorganisationen Svensk Scenkonst, redogörs för huvudpunkterna.

Populärast är komedi och musikaler (61% uppskattar detta) följt av fars (47%). Surprise? Nej.

Opera (23%) och klassisk balett (15%) har det värre. Överraskad? Tyvärr inte.

Kvinnor är mer intresserade än män. Äldre är mer intresserade än yngre. Det s.k. "bomullsfältet" (hört på en teater om salongens hårfärg) regerar fortfarande. Högutbildade är mer intresserade av opera och balett, lågutbildade av fars. Känns det igen? Ja, tyvärr.

Men på ett plan är det rörelse i statistiken. Skillnaderna mellan intresset hos hög- och låg-utbildade minskar. Det sägs bero på att allt fler går på universitetet, dvs att personer som tidigare tillhörde gruppen med lägre besöksfrekvens nu räknas in bland de som förr hade högre intressekvot.

Det enda som är riktigt glädjande är att så många gör det medvetna valet att att del av vad svenska scener har att erbjuda. 42% av befolkningen besöker scenkonsten någon gång årligen. Det är mer än ishockey och fotboll gemensamt kan ståta med.

DN uppmärksammar undersökningen här. Svenskan skriver här. Och Birger Schlaug finner stöd i undersökningen för att miljöpartister ligger främst i evolutionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Technorati Profile