tisdag 28 april 2009

Protest mot Obamas handikapp-politik

91 demonstranter arresterades igår i Washington DC. Flera av dem var rullstolsburna och hade kedjat fast sig i staketet till Vita Huset. Anledningen till demonstrationen var att organisationen ADAPT anser att Obama svikit sina vallöften. De vill att CCA (Community Choice Act), där människor med funktionsnedsättning ges bättre möjlighet att leva utanför institutionsvård, ska bakas in i den stora hälsoreform som väntas. Men hittills har inget besked om detta kommit.

Anledningen till att de arresterades är att de inte hade nödvändiga tillstånd för demonstrationen. Enligt ordningsstadgan behövs ett sådant när man är fler än 25 personer. Obama-protesten samlade fler än 100 influgna från alla möjliga amerikanska delstater. Handklovarna klipptes, och man skrev ut bötesförelägganden. Ingen av de demonstrerande togs dock i förvar.

Om detta skriver ABC News här och här, samt Washington Post här (sista delen av artikeln).Jag vet inte om tillgängligjheten till amerikanska häkten är bättre än till svenska, men minns att en rullstolsburen narkotikasmugglande mans häktningstid 2003 - 2005 kostade kriminalvården i Helsingborg 3,6 miljoner kronor för 14 månader. Häktet var inte tillgängligt, och man tvingades anlita ett privat vaktbolag till förvaring på ett vårdhem hela vägen till Högsta Domstolen avslog prövningsansökan. (HD)

Är svenska häkten tillgängliga 2010?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Technorati Profile