tisdag 31 mars 2009

Stereotyper 1 -
Hur är egentligen en handikappad?

Om jag säger Tourettes syndrom - vad ser du framför dig då? De allra allra flesta av er svarar antagligen en människa som tvångsmässigt säger fel saker på fel ställe. Som bara måste säga "knulla" i kyrkan och "fetto" i omklädningsrummet. Eller tvärt om för all del. Huvudsaken är att det blir fel.

Och det skulle kanske kunna vara rätt om någon enskild individ, men det blir ändå helt fel som stereotyp. För den delen av Tourettes syndrom som innebär tvångsmässiga tics med att säga fel sak på fel plats omfattar bara tio procent av alla med Tourettes syndrom. Det latinska namnet är Coprolalia, och för att inte översätta fel så får ni förklaringen till ordet på engelska:

"Coprolalia is involuntary swearing or the involuntary utterance of obscene words or socially inappropriate and derogatory remarks. Coprolalia comes from the Greek κόπρος (kopros) meaning "faeces" and λαλία (lalia) meaning "babbling, meaningless talk", from lalein, "to talk".[1] The term is often used as a clinomorphism, with 'compulsive profanity' inaccurately referred to as being Tourette syndrome." - wikipedia

Har du med en människa med Tourettes syndrom i en pjäs, film, sketch eller liknande dramatisk produktion - ja då kan du ge dig den på att den tillhör minoriteten av Tourettarna, för annars blir det inte "kul". Och eftersom hela idén med att ha en människa med Tourettes syndrom beskriven på scen är att få tillgång till en som säger fel saker på fel plats, så betyder det att om rollfiguren inte längre ska få göra det så stryks den. Då har den inget värde längre för styckets innehåll.

Gör en egen jämförelse - om det t.ex. gällde att kvinnor alltid framställdes som hysteriska? Eller att män alltid slog sin partner? Men där är vi inte. Det finns en mångfald av rollbeskrivningar av kvinnor och män.

Vem kan hitta en rollfigur med Tourettes i en pjäs eller mediaframställning som inte är baserad på att säga fel sak på fel plats? Jag bjuder vinnaren på middag.

3 kommentarer:

 1. Där går jag bet. Passar ändå på att rekommendera en bok: http://www.pellesandstrak.com/
  M v h Liv

  SvaraRadera
 2. "Vem kan hitta en rollfigur med Tourettes i en pjäs eller mediaframställning som inte är baserad på att säga fel sak på fel plats?"

  En svensk film: "Utanför din dörr". Det kan ju bero på att killen som både gjort filmen och spelar huvudrollen själv har Tourettes. Men det är nog också enda gången...

  SvaraRadera
 3. Den ska jag leta upp och se. Och du verkar ha klått mig på en middag! :-)

  SvaraRadera

Technorati Profile