lördag 21 mars 2009

Obamas klavertramp

Det skrivs, tittas och kommenteras friskt bland amerikaner på nätet just nu. Om Barack Obamas deltagande i Jay Leno's "Tonight show". Orsaken är det här.

“I imagine the bowling alley [i Vita huset, min anm.] has just been just burned and closed down," säger Leno.

“No, no. I have been practicing,” svarar Obama. “I bowled a 129. It's like — it was like Special Olympics, or something."

Special Olympics är OS för utvecklingsstörda. Icke att förväxla med Paralympics. Presidenten använder idrottsutövare med utvecklingsstörning för att markera hur dåligt hans resultat är. Nedvärderande, tycker kritikerna.

Man skulle kunna tänka att det där var väl ändå rätt harmlöst. Och att handikappvärlden måste akta sig, så att inte alla får beröringsskräck. "Nämn inte nåt som är i närheten av en människa med funktionsnedsättning. Det blir bara fel och du får skämmas". Typ. Följden blir tystnad.

Eller att man måste kunna skämta om allt. Även om idrottare med funktionshinder.

Men - det är inte det som händer här. Obama skämtar inte om idrottare med funktionshinder, han skämtar om hur oerhört dåligt hans eget resultat är genom att jämföra det med vad en utvecklingsstörd skulle prestera. Och jag tror att medvetenheten om detta blir mycket större om man tänker sig vad reaktionen hade blivit om det gällt ras eller kön.

Vad tycker du? Rösta i högerspalten!

Andra som skriver om Obama/Special Olympics hittar du här: SvD, DN.

1 kommentar:

  1. Ja tänk om det var Berlusconi som sagt detta. Vilken skandal! Men nu var det allas älskling Obama. Och då var det ju inte så farligt.

    SvaraRadera

Technorati Profile