onsdag 25 mars 2009

Blind show på Göta Källare i Stockholm

Blindaste bandet i landet, lyder deras egen slogan. De heter Synliga, men det är de inte under showen. För den görs i kompakt mörker. Du äter, samtalar och upplever showen med alla sinnen utom synen. Den hade premiär igår - 24 mars.

Jag har inte "sett" showen, och kan inte lämna personliga rekommendationer, men ni kan själva se (!, tyvärr, ty konceptet är mer unikt än materialet) ett smakprov hos Malena von Siewers på TV4 Anytime. (Inslaget kommer i slutet)

Jag har dock upplevt de förut. För några år sedan hölls en konferens om tillgänglighet i Hallunda, och Synliga var middagsunderhållningen. Alla som känner mig vet hur mycket jag brinner för att tillgängligheten inte bara ska finnas i form av ramper och toaletter för besökare, utan även i frågan om vilka som får tillgång till scenen. Därav glädje för programvalet. Men - Synliga's show bygger på konstant och kompakt mörker. Och de döva konferensdeltagarnas medverkan i middagen bygger på att de kan se i ordets verkliga betydelse för att kunna kommunicera med varandra och oss andra via tolkar. Hur löser man det tillgänglighetsproblemet - någon?

Konferensen i sig ledde fram till Hallundadeklarationen. Mer om den imorgon...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Technorati Profile