måndag 7 september 2009

Våldsutövare och hjälpmedel

Ur dagens nyhetsflöde väljer jag två små grejer med det gemensamma att våldsanvändning finns med i ena änden, och hjälpmedelsutveckling i den andra.


Se med tungan

BrainPort Vision omvandlar bilder till champagnelliknande bubblor mot tungan. Tekniken är utvecklad som ett synhjälpmedel för krigsskadade soldater.Den synskadade kan gå in i rummet och scanna av det med kameran. Champagnebubblorna talar om för den synskadade var det finns möbler, om något ändrats sen sist, var någon annan människa står.
I takt med att kirurgi och andra medicinska färdigheter utvecklas, så överlever allt fler sina krigsskador. Behovet av hjälpmedel ökar. Nu är BrainPort vision en del av den brittiska arméns satsning för att hjälpa hemvändande soldater från Afganistan. (the Guardian)


Assistanshundar

Fångar dömda till långa straff för t.ex. dråp och knarkbrott får ta hand om var sin golden retriever-valp i 18 månader. De spenderar hela dygnet tillsammans, och fången tränar hunden att klara hundratalet kommandon - alla till för att assistera personer med funktionshinder.Samhället får fram fler assistanshundar till lägre kostnad, fångarna tränas i empati, disciplin och ansvarstagande och bl.a. krigsveteraner får assistans. (Sun-sentinel)

Uppdatering:
Ett klipp om en av pionjärerna på området "assistance dogs" - Bonnie Bergin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Technorati Profile