tisdag 29 september 2009

Förbjuden att gifta sig pga utvecklingsstörning


Kerry Robertson älskar Mark McDougall och väntar deras gemensamma barn. Men hon får inte gifta sig med honom. Det har socialkontoret i Dunfermline bestämt. "You're not intelligent enough to marry" är rubriken i engelska Mail Online om saken.

Socialkontoret hävdar att de ställde in Kerrys bröllop för att hon "did not understand the implications of getting married".

Jag skickade mail till överförmyndarförvaltningen i Malmö för att fråga om vi skulle gjort likadant. Svaret var klart. Hade Kerry bott i Sverige hade hon fått gifta sig. Om hon haft en god man eller förvaltare hade den möjligen gett råd om äktenskapsförord om man kunde misstänka ett ekonomiskt utnyttjande. Men om huvudpersonen tackat nej till rådet, så hade det inte förändrat något.

Är äktenskapet kärlek eller juridik? Kärlek, hoppas jag.

(bilden är från mailonline)

6 kommentarer:

 1. Och vad kommer att hända med deras barn, tro..? Kommer h*n att omhändetas av faschisterna? Detta trodde jag inte kunde vara möjligt, att det handlar om intelligens hurvida man får gifta sig eller ej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är förlovad med en kille och vi får inte gifta oss hans familj säger han inte förstår vad det innbär inte ens utan papper. Och personalen på hans gruppboende håller med hans familj så ja det sker i Sverige 2016

   Radera
 2. Vad som händer med deras barn vet jag inte, men hoppas det styrs av barnets bästa.

  SvaraRadera
 3. Borde enbart vara kärlek som styr!

  Känns i alla fall bra att vi var lite bättre i Sverige denna gång.

  SvaraRadera
 4. Oj vilken bra blogg du har!!! Den får nog bli en av mina favoriter :-)
  Jag arbetar som handledare på en gruppbostad och har sedan min utbildning blivit både överraskad, glad och arg hur vissa personer bemöts/inte bemöts i samhället. Väldigt roligt med Moomsteatern tycker jag!!
  Jag hoppas på att kunna komma och se Möss & människor iallafall.. tyvärr är jag sjukskriven (pga. fysiska funktionshinder) så ekonomin är inte så stadig... men det SKA gå :-)

  //Lotta

  SvaraRadera
 5. Hej Lotta,

  jag är av åsikten att kultur helst ska vara tillgänglig oavsett ekonomi. Hör av dig om det blir för svårt, så hittar vi på nåt.
  + du vet väl att Malmö är med i "malmönyckeln", dvs ledsagare går gratis. Redan där kan det bli halva priset för er var om du tar med en vän...

  /Kjelle

  SvaraRadera

Technorati Profile