fredag 25 september 2009

Sydsveriges bästa teaterskapare inte tillräckligt viktiga för Expressen

Expressen, GP och Kvällsposten samarbetar. Men när Kvällsposten delar ut ett av Sveriges viktigaste teaterpris, så blir det bara en notis i den så kallade rikstidningen. Viktigare var tydligen Bonniers nya kontrakt, vilka Expressen har på bokmässan, två romanrecensioner och en recension av en biografi. I nätupplagan av Expressen ser jag inte ens en länk. Det känns billigt.

Så mycket roligare och större då att Nina Jemth och Pelle Öhlund fick Thalia-priset för sin uppsättning "Ingen anledning till panik!". Den var fantastisk! En verklig höjdpunkt. Inte bara för det året utan för vårt årtionde, tycker jag.

Så här motiverar juryn sitt val:
"Thaliapriset för säsongen 2008/2009 går till Varietéteatern Barbès och dess konstnärliga ledare Pelle Öhlund och Nina Jemth för uppsättningen Ingen anledning till panik. Under mer än 15 år har gruppen utmanat gränserna mellan konstarterna och skapat en rad föreställningar präglade av skarpsynt civilisationskritik, halsbrytande surrealism och burlesk, varmhjärtad humor. Barnteater, drömspel eller tragikomisk konsertföreställning
– oberoende av etiketten gör Varietéteatern Barbès något angeläget och fullkomligt eget. På en gång ömsint och obönhörligt närmar de sig de stora existentiella frågorna."

Och självfallet är jag jätteglad att Nina och Pelle ska jobba med våra skådespelare på Moomsteatern hösten 2010.

Stort grattis och en massa fanfarer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Technorati Profile