tisdag 13 oktober 2009

Ska Massachussets be om ursäkt?

Västvärldens äldsta institution är på väg att stängas. The Fernand school for the disabled har (van)vårdat personer med utvecklingsstörning sen 1848. Värst var det kanske under andra världskriget. Då matade man - i forskningssyfte - sina intagna med radioaktiva frukostflingor i ett samarbete mellan Massachussets Institute of Technology (MIT) och Quaker Oats.


Nu vill några delstatspolitiker att Massachussets borde be om ursäkt för sin medverkan i vanvården. Bill Clinton gjorde så 1995 för den nationella regeringens medverkan i frukost-testerna.

Men det möter protester från delstatspolitiker som är rädda för att en ursäkt skulle kosta pengar. (MIT och Quaker Oats har redan betalat ut ett skadestånd på ca 13 miljoner kronor till drabbade och deras efterlevande.)

Jag tycker det är upprörande. Avgörande för en ursäkt, ett ansvarstagande för sina misstag, är om den kostar pengar. Kostar den nåt så behövs ingen ursäkt. Vilken människosyn!

Boston.com

1 kommentar:

  1. Alla de som tvingades (och tvingas) leva inlåsta på institutioner, bestulna på möjligheten att leva sina liv borde också få en ursäkt. Är ursäkt tillräckligt? Borde vi inte be om förlåtelse?

    Vilka experiment förekom i Sverige? Tandvårdsexperimentet Vipeholmskolan, där intagna på Vipeholms specialsjukhus fick äta sötsaker så att man kunde studera utvecklingen av karies är känt. Men var det det enda? Jag tvivlar på det.

    SvaraRadera

Technorati Profile