onsdag 14 oktober 2009

Grisar - först på scen och sen på tallriken

Några grisar medverkar i pjäsen "Ach, du lieber" på Köpenhamns biologiska fakultet. De har tränats på Nordsjällands grisakademi sen åtta veckors ålder. Utbildare och coacher har varit gristränaren Alexander Schwenn och hundtränaren Karen Frost Knudsen. På fredag är det premiär. Pjäsen spelas en månad. Direkt efter sista föreställningen ordnar Meyers Madhus så att djuren slaktas och anrättas. Publiken äter. Till föreställningen har man knutit professor Jan Ladewig på biovetenskapliga fakulten i Köpenhamn, som rådgivare när det gäller djuretik och djurvälfärd.

Nån som kommer ihåg Marco Evaristti, som lät ett antal guldfiskar simma i en mixer? Och som lämnade det upp till konstbesökaren att trycka på knappen - eller låta bli. Det blev ett himla liv, där företrädare för djurens rätt hävdade just detta, medan en del inom konsten gav luft åt stora ord om konstnärlig frihet och yttrandefrihet.

Konstens rätt att provocera och tänja är ju självklar, liksom pressens rätt att publicera och skriva vad man vill. Det gör ju inte att man behöver använda den rätten till vad skit som helst. Man kan välja. Rättigheterna innebär inte heller att just denna frihet nödvändigtvis ska gå före all annan rättighetslagstiftning.

Björn äter konstnär - blir det ok pga djurrätten?

EventNews

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Technorati Profile