torsdag 8 oktober 2009

"Dvärgarnas rike"

Empowernment eller exploatering? Succé eller skandal? Yunnan Botai Venture Investment Co Ltd och Yunnan Jiucai Yundie Biotech Co Ltd har öppnat "Dwarf empire", där 400 kortväxta personer arbetar med att uppträda för turister.

För att få jobb måste man vara mellan 18 och 40 år, och inte vara längre än 4'3" (ca 128 cm). Lönen är 1000 yuan i månaden (lite mer än 1.000 SEK) + mat och husrum. Man bor i temaparken.
Exploatering, säger kritikerna. Temaparken befäster stereotypa fördomar.
Empowernment, tycker ansvarige Wu Wei (icke kortväxt). Lönen är jämförelsevis bra. Och kortväxta personer är generellt utestängda från arbetsmarknaden. De väljer ju att ta jobb i temaparken själva.
Vad de anställda kortväxta själva tycker framgår inte.

För mig blir 'mat och husrum i form av lustiga svamphus' det som verkligen tippar över åt att vara kritisk. Skillnaden mellan yrkesliv och privatliv raderas. Som jag förstår det så ingår man i utställningen dygnet runt. Och svamphusen är en exotisering som drar associationerna till "Sagan om ringen" eller bröderna Grimm.

Men annars tycker jag att man måste vara försiktig med att ropa "exploatering" så fort en person med något funktionshinder får betalt i kombination med att någon annan ser på.
Kanal 5 hade för något år sedan en inköpt dokumentär om titeln "världens kortaste". TV-teamet for jorden runt för att undersöka, mäta, intervjua och filma kandidaterna. En av dem, en man i Mongoliet, krävde via en familjemedlem betalt för att ställa upp i bild och på en intervju. Dokumentären satte då genast igång och resonera om huruvida familjen exploaterade hans funktionshinder. Och med det resonemanget så fastställde man självsvådligt att en kortväxt person inte själv kan sätta sina egna villkor. Som om det vore givet att alla vill vara med i deras film för att det typ "är så himla kul att vara med". Att de själva samtidigt gjorde business på att åka jorden runt och filma korta människor bekom dem inte. Men om någon kortväxt själv skulle ha betalt för sin medverkan så lyste ordet exploatering i deras medvetanden.

(användandet av ordet dvärg och dwarf i texten sker i ett citerat sammanhang, som det används av den kinesiska temaparken. bild och underlag för texten finns på GoKunming.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Technorati Profile