lördag 17 oktober 2009

ICA-Jerry del 3Nu även som den onde. Bra ICA. Skitbra.

5 kommentarer:

 1. Nu tar jag på mig rollen av den inskränkte för att få veta hur du resonerar och argumenterar. Here goes:

  Förstår han vad han gör, den stackars Jerry?

  Undrar,

  Malin D

  SvaraRadera
 2. Hej Malin,

  Om Jerry, som är rollfiguren, förstår vad han gör kan var och en bedöma. Om skådespelaren som gör Jerry förstår vad han gör när han spelar Jerry är förmodligen frågan. Rätta mig annars...

  Svar 1: Ingen aning. Den oartiga frågan får den som vill själv ställa till den aktuella skådisen. Varför han skulle behöva svara på det när ingen annan skådis tvingas redovisa sin förståelse för sina rollfigurer till offentlig bedömning? För mig är det ett beteende som jag aldrig skulle kunna försvara. Det är en rätt vi felaktigt tror oss kunna ta gentemot en människa baserat på dennes funktionshinder. Det är en fråga för skådespelaren och den eller de människor han eventuellt har som stöd för sina livsval.

  Svar 2: Det är fullkomligt ointressant, enligt mig. Dels för att 'förståelse' är ett knepigt begrepp. Oftast används det av oss statistiskt normala i betydelsen 'teoretiskt resonemang redovisat i tal eller skrift'. Nästan alla mina kolleger med utvecklingsstörning under åren har kunnat gå över gatan, men få har kunnat förklara hur man gör. Förstår dom, eller förstår dom inte?

  Parallellt med de två svaren ovan, baserat på min sceniska erfarenhet med skådespelare med någon form av intellektuell funktionsnedsättning: Det är sällan det funkar och blir bra om skådisen inte förstår vad den gör. Men om den förståelsen är den andra vill ha? Vet inte. Vet däremot att jag ofta avslöjar brister i förståelsen för teaterns väsen och arbetsmetoder hos dem som frågar om våra skådespelares förståelse-förmåga.

  (och så här skulle vi kunna fortsätta o vrida o vända. Kontentan: Låt det vara den enskilde skådisen och dennes valda sammanhangs ensak. Det är inte för oss att bedöma eller godkänna.)

  SvaraRadera
 3. hej.
  har följt din blogg sen jag upptäckte ica-jerry.
  läser med viss förvirring kommentarerna.
  vad är det folk inte förstår?
  vad är det som är förnedrande?
  den senaste kommentaren är i allra högsta grad förnedrande.
  på vilket sätt är det synd om jerry och varför skulle han inte förstå vad han gör?
  jag undrar förstår hon vad hon skriver, den stackars Malin D.

  här är en video, kents nya, som du måste se: http://kent.nu/2009/10/16/videopremiar-tontarna/

  SvaraRadera
 4. Hej Re-volta,

  Jag är övertygad om att Malin förstår vad hon skriver. Är det den Malin jag tror så vet jag med säkerhet att hon gör det. Hon tog helt enkelt på sig att fråga för att kunna ta del av det utvecklade (nåja, invecklade också) svaret.

  Förmodligen efter att ha läst hela serien inlägg. I "ICA-Jerry del 2" så lyfter nämligen jag just det faktum att ingen dittills ställt frågan "Förstår han vad han gör?"

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Stackars Malin D här och jag håller med om att min kommentar är förnedrande. Precis som Kjell skriver ville jag bara ta del av ett utvecklat resonemang. Och är tacksam för att jag fick det. Det gjorde det lättare att svara om jag själv skulle ställas inför samma frågeställning.

  SvaraRadera

Technorati Profile