måndag 31 augusti 2009

Vad gör Vellinge för fel?

Det är något som inte fungerar i Vellinge kommun. Sydsvenskan har idag flera artiklar om Vellinge kommuns fjärde felbedömning inom särskoleutredningar på några få år. Fyra gånger har kommunen fått fram resultatet "utvecklingsstörd" där det borde stått "normalbegåvad". Fyra barn har felplacerats i särskola, och ska leva sina liv med den historien i bagaget.

Redan en felbedömning är mycket allvarligt. Inte för att särskolan är dålig. Tvärtom, den är en jättebra och alldeles nödvändig skolform för de som behöver den. Inte heller för att personer med utvecklingsstörning skulle ha ett mindre människovärde än andra. Lycka måste inte ha en koppling till IQ. Felbedömningar är allvarliga för att vi fortfarande lever i ett samhälle där personer med intellektuella funktionsnedsättningar inte har lika förutsättningar som andra. Där man stängs ute från högre utbildning. Där möjligheten att få jobb är ytterst begränsad. Där livsinkomsten i snitt ligger långt, långt under andras. Och för att diagnosen vanligen är på livstid. Därför är felbedömningar så allvarliga fel. Och Vellinge har lyckats hamna fel fyra gånger på kort tid.

I Sydsvenskan uttalar sig Bengt Grahn, utvecklingsansvarig för pedagogisk verksamhet. Han säger att "man kan misstänka att något är systematiskt galet". Gott så. Jag tror ingen kommun om att feldiagnosticera på jävelskap. Jag är övertygad om att man försöker agera på ett förtroendeingivande sätt. Men om jag förstår artikeln rätt så finns det inga beslutade åtgärder med anledning av vad som hänt. Det är en farlig inställning i så fall. Vellinge borde omedelbart lämna över ansvaret för beställandet och utförandet av sina särskoleutredningar till annan part tills dess man kommit fram till var systemfelet ligger.

Sydsvenskan idag: 1, 2, 3.
Tidigare artiklar i Sydsvenskan: Tvillingarna 2007. Skadeståndsanspråk 2009.

DN.

2 kommentarer:

  1. tack så mycket skönt att se att fålk lägger ut det på sin blogg och får det ut till folken ... måste vissas hur det går till.. jag är en av dom Nicklas Nilsson

    SvaraRadera
  2. Det tycker jag med! Jag är bror till den person han har skrivit om. Jag var min familj helt chockerade när vi fick beskedet att han skulle byta skola till ljunghusens särskola.

    Mvh
    Bror

    SvaraRadera

Technorati Profile