söndag 30 augusti 2009

Blogg-tour

Varje morgon går jag igenom ett stort antal bloggar, googlingar och specialsajter. En del av det som träffar mina ögon hamnar här - i bloggen - med en egen fundering till. Idag har jag samlat några länkar där det är mycket värdefullare att ni klickar er vidare till mina källor, än att ni stannar hos mig. Varsågoda!


Stadsteatern vs Universal

Det pågår en strid mellan Stockholms stadsteater och Universal. I föreställningen "De tre musketörerna" används musik av ett stort antal världsartister. Dumas pjäs blir enligt DN-recensenten Ingegerd Waaranperä "ett hisnande musikaliskt technicoloräventyr" och "en dånande rockflod".
Stadsteatern har använt sig av det Stim-avtal teatrarna alltid använt när det rört sig om att använda befintlig musik. Universal hävdar att den här användningen skiljer sig. Att den blir handlingsbärande. Och då gäller inte Stim.

Hittills har media-dramaturgin varit att "stadsteatern bara gjort som man alltid gör (stim-avtal), men nu har dumma Universal bestämt sig för att jävlas bara för att de kan".
Stefan Johanssons (dramaturg på Operan) ofta utmärkta blogg får mig att bitvis förändra min syn på Universals agerande, från "dumma universal" till "ganska rimligt". Läs den här!


Margareta Sörensons kunnighet

I expressens "scenbloggen" samsas kritikerna om utrymmet. Men Margareta Sörenson är solklart bäst. Nu senast går hon till försvar för Dramatenchefens rätt att spela sina egna pjäser och anställa sin man som regissör. (här).
I serien "tolv scenkonstnärer" låter hon oss i varje nytt avsnitt möta en svensk scenpersonlighet. Det härliga är att urvalet av fantastiskt duktiga yrkesmänniskor inom teatern håller sig borta från den skara skådisar som får rubriker om de kissat på fel ställe. Väldigt allmänbildande! (senaste delen, 9, här).


En förebild till

Victoria Webster är läkare och Sveriges första specialist på akutsjukvård. Och hon är CP-skadad. Under utbildningstiden möttes hon bland annat av detta:
"En lärare, eller om det nu var en rektor, tackade henne för att hon hade kommit in på utbildningen. Detta eftersom hon genom sin närvaro bevisade att det var fel på intagningsreglerna. En sådan som hon borde inte ha accepterats. Och det vore barmhärtigare av henne att hoppa av utbildningen för att bereda plats åt någon annan." (Hela artikeln i Aftonbladet här. Tack Towe för tipset)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Technorati Profile