måndag 17 augusti 2009

Välgörenhet är inte Samhällsentrepenörskap.

Ett företags sociala ansvarstagande benämns numera CSR - Corporate Social Responsibility. Om detta finns sajten csripraktiken.se. I sin söndagsledare ifrågasätter man frånvaron av stora och medelstora företag i KK-stiftelsens projekt för Samhällsentrepenörer.

Moomsteatern är en del av KK-stiftelsens satsning på att utveckla samhällsentrepenörskapet. Våra skådespelare med utvecklingsstörning lämnar den av andra stämplade statusen "kostnadstärande objekt i omsorgen" och blir nyckelpersonerna för tillväxtskapande på kulturarbetsmarknaden. Andra projekt är t.ex. Kreativa Hederliga Företagare, som ser till att hjälpa fram entrepenörskap för personer som suttit inne.

Jag sympatiserar med CSR i praktiken. Det behövs fler företag som ser sin roll i samhället - och som förstår att ansvarstagande är lönsamt. Men CSR i praktiken hamnar fel i sin ledare, för man förväxlar företag med bra socialt ansvarstagande med samhällsentrepenörskap. I sina exempel på medelstora och stora företag som borde belysas använder man nämligen God el och Postkodlotteriet. Bägge skänker årligen stora summor till välgörenhet. Och tjänar pengar på att vara goda.

Jag ser gärna att fler företag delar med sig av sin vinst. Postkodlotteriet och God el är bra exempel på lönsamt ansvarstagande. Men det är ett välgörenhets-entrepenörskap. De som gynnas av välgörenheten är inte medskapande entrepenörer.

Våra kolleger Roma-teatern, vars utmärkta "Som ni vill ha det" benämns tidigare i bloggen, samlar efter föreställningen in pengar till Rädda Barnen. I år blev det strax under 80.000 kronor. Bra gjort! Men inkluderande i entrepenörskapet? Nej, inte ett dugg.

Vi går mot ett samhälle där allt fler marginaliseras. På ett av forskningsseminarierna i Almedalen fick vi lära oss att inskrivningarna i särskolan nästan fördubblats sedan 90-talet (då 0,8% av eleverna, nu 1,5%). De flesta av dessa lotsas tryggt och säkert till förtidspension direkt efter studenten, utan att passera arbetsmarknaden.
Ett hållbart samhälle är ett inkluderande samhälle. Att hjälpa de svaga med allmosor är bra gjort. Att skapa förutsättningar för den som betraktas som svag att slippa allmosorna är samhällsentrepenörskap.

2 kommentarer:

  1. Håller helt med dig vad gäller definitionen/synen på vad som är samhällsentrerenörskap. Ledaren med förslag om postkodlotteriet etc. visar hur outvecklad debatten är, men det är kanske lite förvånande att det kommer från CSR-håll. B.

    SvaraRadera
  2. Japp. Men... Välgörenhetsföretagen hade varit jättebra samarbetsparners till samhällsentrepenörerna. T.ex. att God el's skånekunder kunde välja Moomsteatern som avsättning för sin "goda gärning". Dvs stöttandet av verksamheter måste inte vara svält och 90-konto. Här finns utvecklingspotential!

    SvaraRadera

Technorati Profile