onsdag 5 augusti 2009

Slagsmål i salongen

Nu skärps säkerheten i teatersalongerna i London. Folk är fulla och det händer att de slåss. Skulden läggs på billiga biljettpriser, som attraherar en teaterovan publik. Förutom fylla och fajt klagas det på att man skakar sina muggar i jakt på de sista dropparna i glaset, fotografering och sms:ande.

På 22 år med Moomsteatern kan jag inte minnas fylla och slagsmål i publiken. Men helt klart har publik-etiketten tagit stryk. Foto och sms är rejäla problem som stör både scen och den som sitter bredvid. Men vi har sett värre. Typ människor som tror det är ok att lämna sin stol, ta sig förbi alla andra i raden för att ta rökpaus eller fylla på parkeringsautomaten. Ingen av dem har haft en utvecklingsstörning och ingen av dem har kommit in igen.

Men det finns charm i teaterovan publik. Familjens vän och skådespelare Åke Wästersjö berättade om när han i sin ungdom som skådespelare gjorde en biroll på Riksteatern. Han hade bjudit dit sina vänner och deras fruar. Ingen av männen hade någonsin varit på teatern förr, deras enda läktarerfarenhet var från Söderstadion. Åke berättade hur de skruvat på sig i salongen, haft lite svårt att förstå, men framför allt väntat på Åke. När deras vän äntligen kommer in i början av andra akten så kan de inte hålla sig. De gör som på Söderstadion. Ställer sig upp, lyfter nävarna och ropar:
"Ja det är bra Åke, Kom igen nu bara!"

Hela artikeln om säkerheten på Londons teatrar på BBC.

Tas upp i YA, NT, ÖP och Corren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Technorati Profile