lördag 30 maj 2009

Västvärldens upphovsrätt vs blinda, förlamade och amputerade.

TPB.

Betyder det The Pirate Bay? Eller Tal och Punktskrifts Biblioteket?

Bibblan var först, men piratbukten kändast. Jag vet inte om någon av dem varumärkesskyddat förkortningen? Men det finns faktiskt en likhet till mellan dessa båda.
Bägge tillgängliggör coyrightskyddat material. Rådande rättsställning är att en överklagad jävsanklagad tingsrätt funnit piraternas tillgängliggörande olagligt, medan jag förmodar att biblioteket har sitt juridiska på det torra. Tänk om det blir tvärtom?

Det finns massor av människor runt om i världen som inte kan läsa en bok. En del på grund av synskada, andra beroende på att deras fysiska handikapp inte gör det möjligt för dem att vända sida.

Nu har Brasilien, Ecuador och Paraguay föreslagit WIPO - World Intellectual Property Organization - ett avtal som säkerställer möjligheten att anpassa och sprida copyrightskyddat material till personer som pga funktionsnedättning behöver det.

Det motarbetas av USA, Canada, EU, Australien och Nya Zeeland.

Förslaget innehåller bland annat villkoren för att anpassa och distribuera material, att katalogisera den, och att kunna utbyta alster över nationsgränserna. Samt högkostnadsskydd så att anpassade verk inte blir dyrare än tryckta (i den rika världen) och prissatta på ett sätt så att människor med funktionsnedsättning kan ha råd med dem (i den fattiga världen). Nån mer som ser paralleller till vår inflammerade fildelningsdebatt?

Ingen säger det rätt ut, men kanske är det det som är bakgrunden till västvärldens motstånd? Att man ser ett möjligt kryphål för fildelare över hela världen? För det kan väl knappast vara att man vill skydda inkomster genom bokköp från en grupp som inte kan läsa eller bläddra i böckerna?

Mitt tips? Den nya tekniken kan inte stoppas, med mindre än att man kriminaliserar hela generationer (nu)/hela befolkningar (framtid). Upphovspersonernas hopp står till att man lyckas ta fram ytterligare ny teknik som är kopierings/delnings-säker, eller att hitta nya affärsmodeller.

Därmed inte sagt att personer med berörda funktionsnedsättningar nödvändigtvis borde rösta på fildelningspositiva partier. Piratpartiets åsikt i tillgänglighetsfrågor i övrigt är vad jag förstår till salu till högstbjudande.

Läs förslaget till avtal här.
James Love, som företräder Knowledge Ecology International, skriver om konflikten i Huffington post.
Cory Doctorow uppmanar till aktivism i bloggen Boingboing.
Intellectual Property Watch ger en försiktigare analys.

Fildelning, piratbyrån och WIPO i svensk press:
Sydsvenskan: 1, 2, 3, 4, 5, 6.
HD: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.
DN: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.
SvD: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.
AB: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.
Exp: 1, 2, 3, 4, 5.
Newsdesk 1.

2 kommentarer:

  1. kan inte folk sluta pinga till artiklar när de inte behandlar det som står i artikeln?

    tröttsamt sätt att få fler läsare. pinga bara artiklar som du aktivt har kommenterat eller hänvisat till! annars får det vara.

    SvaraRadera
  2. Tar gärna emot länken till sidan du anonyme ordningsman upplevde att inlägget var fel-pingat mot...

    SvaraRadera

Technorati Profile