onsdag 13 maj 2009

Brutal "vård" i Texas

ABCnews visade igår ett inslag om hemskheterna vid en vårdinrättning i Corpus Christi, Texas.

Vårdare vid institutionen för personer med utvecklingsstörning organiserade s.k. Fight Clubs. Man tvingade de boende att slåss mot varandra. Hot var vanliga, så vanliga att de boende inte vågade skvallra för sina anhöriga. "Snitches get stitches", var enligt en av de boende en devis.

Filmerna (tagna med mobilkamera) offentliggjordes av rätten igår. Nu förbereds åtal både mot anstiftarna och staten Texas.Man tvingas nästan sätta citationstecken runt ord som har med vård att göra, för det här är givetvis inget annat än vanvård och kriminalitet. Men en före detta skådespelare hos Moomsteatern, Björn Johansson (avled 49 år gammal 2001), vittnade om en uppväxt fylld av liknande övergrepp här i Sverige. Mestadels från en kriminell omgivning i sin vardag, men även från vad som skulle ha varit hans omvårdnad. "Slicka lister" var ett begrepp. Om man hade varit dum på uppfostringsanstalterna fick man så mycket stesolid att man inte kunde lyfta mungipan från golvet.

Själv jobbade jag som ung på ett gruppboende på somrarna. Eva kom som ny boende, och hon tjöt, morrade och slogs när vi skulle städa. Man trodde att hon blivit slagen med städredskapen på den jätte-institution hon flyttat ifrån. Hon var så tungt medicinerad när hon kom att enda gången hon egentligen var vaken var på natten/tidig morgon, då det fanns en lucka i hur medicineringen tog.

Två år senare var hon fri från mediciner, jobbade på dagcenter och slogs aldrig.

"Slicka lister".

(Aftonbladet har web-TV om det)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Technorati Profile