måndag 11 maj 2009

Kända personer med funktionshinder

Vad förenar Dan Ackroyd, David Beckham och Wolfgang Amadeus Mozart?

Tourettes syndrom. Om man ska tro internetsajten Disabled World. Men man kanske ska vara lite försiktig med det. Det är många gissningar och lite fakta - har jag lärt mig av vår skådespelare med Aspergers syndrom Ronnie Larsson. I Moomsteaterns föreställning "Det måste ju va nåt som inte är fel" (monolog med Ronnie) hävdas att ryktet att Bill Gates har Asperger härstammar från att han satt och gunga oavbrutet under en rättegång. Och att i så fall borde världens tennisspelare vara föremål för diagnos under serve-mottagning. Disabiled Worlds lista över kändisar med Asperger är lång som ett ösregn. Men är alla dessa historiska personer verkligen diagnosbekräftade i efterhand? Hur som helst så kan listorna fungera som inspiration. Alldeles oavsett om alla namn är konfirmerade eller inte, så är det uppenbart att funktionshinder inte måste stå i vägen för en karriär.

Jag vågar inte heller garantera sanningshalten i gissningstävlan nummer 2, ni får ta det som Trivia:

Vilken funktionsnedsättning förenar Dudley Moore, Goebbels och kejsar Claudius?

Klumpfot. Men intressantare är i så fall att på den listan finns två idrottskvinnor i världselit - fotbollsspelaren Mia Hamm och konståkerskan Kristi Yamaguchi. Bägge behandlades för (partiell) klumpfot under sin barndom.

Disabled World listar kändisarna under olika funktionsnedsättningar. Men intellektuella funktionsnedsättningar som utvecklingsstörning eller Downs syndrom har inte ens en lista.

Ännu.

(Ps. "Det måste ju va nåt som inte är fel" finns att beställa för turné. Kontakt via Moomsteaterns hemsida)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Technorati Profile