måndag 18 maj 2009

Vem begår övergrepp i Vojakkala?

Maciej Zarembas artiklar i DN ger ofta en annan bild. En motbild. I dagens DN kastar han nytt ljus på våldsamheterna i Vojakkala.

Stora delar av media i Sverige har gett en entydig bild. En familj trakasserar o det grövsta alla andra i samhället Vojakkala utanför Haparanda. Kulmen var en yxa i huvudet på grannen från en av sönerna. Nu har familjen (5st)dömts till sammanlagt 22 års fängelse. Men har det gått juste till?

Zarembas artikel vittnar om systematisk diskriminering från övriga bybor, framtvingat av de som fört bybornas talan i media. Anledningen är att familjer är romer. De som inte deltagit i utfrysningen har själva stängts ute ur bygemenskapen.

Den bekräftade gärningsmannen i familjen har gått med på att DN återger en del av hans rättspsykiatriska undersökning. Bland glosorna finns kortväxt, schizoida drag, Asperger syndrom och "mycket låga funktionsnivå", samt "beroende av systrarnas omsorger". I andra ändan finns ett brottsoffer som tidigare är fälld för dråp i Finland, som när dådet skedde var villkorligt frigiven för grovt vapenbrott, hade vid tillfället 2 pistoler, 1 k-pist och 300 skott. Och som tidigare vandaliserat sin gärningsmans mammas grav, och via högtalare på tomtgränsen i 15 dygn spelat upp inspelade obsceniteter om den avlidne modern. Detta efter att ha pratat med alla i byn om att han skulle skjuta varenda en i hela familjen.

Rödeby någon?

Ingenting ursäktar en yxa i huvudet. Inte funktionshinder eller etniskt ursprung heller. Men Zaremba pekar på att likhet inför lagen inte gäller. Att samhället köpt ena sidans version, och inte ens vill höra ny bevisning. De anser att de förstått målet och dömer ut kollektiva straff.

Jag kan inte sanningen om vad som hänt i Vojakkala. Men Zarembas artikel är viktig, för den visar att vi inte är lika inför lagen. Läs den!

4 kommentarer:

 1. Hade vi varit lika inför lagen så hade fler ur familjen Grönfors dömts till fängelse för tidigare händelser men myndigheterna har varit så rädda för att anklagas för rasism så de har behandlats med silkesvantar!
  Jag har följt detta i 20 års tid på plats så man kan väl säga att jag har lite insikt.

  SvaraRadera
 2. Din personliga insikt kan jag inte kommentera, annat än att personliga åsikter brukar just vara det. Personliga, till skillnad från strukturella.

  Vad jag förstår så är inte utlandsfödda underrepresenterade i förhållande till andel av befolkningsmängd vad gäller fällande i domstol.

  SvaraRadera
 3. Här är några axplock av vad Zaremba medvetet utelämnar.

  Zaremba framställer det som "Prästen" var familjens närmaste granne, när familjen flyttade till byn.

  Det stämmer inte. Det var en annan familj som kommunen gav beskydd under två timmar varje dag (pga familjen Grönfors agerande) tills denna familjs situation blev ohållbar.

  Till slut löste kommunen in deras hus.

  Denna familj var inte den enda som flyttade - andra flyttade utan att få sitt hus inlöst.

  Medievärlden har intervjuat Haparandabladets ansvarige utgivare (som säger):

  "- det är många av deras grannar som flyttat innan den senaste grannen flyttade in.

  Har Maciej Zaremba pratat med dig?

  – Ja och jag har försett honom med tidningsklipp, bland annat om alla de familjer som tvingats flytta, men det har han valt att inte ta med i sina artiklar."

  Läs intervjun:

  http://www.medievarlden.se/etik-a-politik/6-etik-a-politik/9537-oerjan-pekka-maciej-zaremba-ger-en-foerenklad-bild

  Zaremba skriver, att "det aldrig existerat någon terrorfamilj i Vojakkala".

  Mjaha...

  Pappa Grönfors förekommer under tolv avsnitt i belastningsregistret sedan 1992.

  Han har dömts för våldsamt motstånd, olaga hot och ofredande.

  Pappa Grönfors debuterade dock inte i belastningsregistret 1992 - i början på 80-talet angrep han en man med yxa. (Denna händelse utspelade sig i Kalix.)

  Och han är även straffad i Finland för våldsbrott på 1970-talet - vilket ju är svårt att förklara med hur han och hans familj bemöttes ca. femton år senare i byn Vojakkala...

  Den ene sonen, som nu dömts, förekommer under sju avsnitt i belastningsregistret.

  Den andre sonen, som nu dömts, förekommer under nio avsnitt i belastningsregistret, bla dömd till 10 månaders fängelse för olaga hot 2007.

  Någon av sönerna (kanske den person som Zaremba fokuserar på?) har vistats på ett psykiatriskt behandlingshem efter att ha överfallit en man med kniv.

  De båda döttrarna, som nu dömts, förekommer under åtta resp. tre avsnitt i belastningsregistret.

  Ytterligare en 33-årig dotter i familjen Grönfors var tidigare straffad både i Sverige och Finland, när hon dömdes såväl i tingsrätten som i hovrätten (aug. 2008) för grov våldtäkt, rån och olaga frihetsberövande.

  Offret var en 60-årig kvinna.

  Hon besökte (tillsammans med sin bror) en kväll i januari den 60-åriga kvinnan i hennes lägenhet i Haparanda. (De kände varandra något eftersom den 60-åriga kvinnans son tidigare hade haft sällskap med henne.)

  Syskonen tvingade under knivhot och med slag och sparkar till sig en plånbok med tusen kronor.

  Under knivhot tvingade syskonen därefter den 60-åriga kvinnan att onanera åt mannen och tvingade henne att utföra oralsex med mannen och också oralsex med kvinnan.

  De drog målsäganden i håret så att hårtussar lossnade, sparkade och slog henne. Målsäganden fick av misshandeln smärta, rodnader, hudavskrapningar och svullnader på huvud och kropp.

  Syskonen berövade sitt offer friheten genom att förvägra henne att lämna bostaden. (De ska ha tagit hand om hennes telefoner, sladd till datorn och blockerat ytterdörren genom att lägga sig innanför den. )

  Brodern som ska ha varit med på brotten har inte kunnat ställas inför rätta då hans vistelseort var okänd skriver SR.

  Här är ett par länkar om just det fallet:

  http://www.sr.se/cgi-bin/norrbotten/nyheter/artikel.asp?artikel=2274393

  http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=3758443

  Zaremba framför, att familjen Grönfors extrema brottsbelastning är en följd på "struntanmälaningar" mot dem och att "selektiv information steg för steg gjorde familjen till var mans nidingar".

  Ca. 50 domar för bl.a. dråpförsök, grov våldtäkt, rån, olaga frihetsberövande, ofredande, olaga hot m.m. skulle vara en följd av "struntanmälaningar"??

  Zaremba utelämnar, att delar av händelseförloppet (i det fall han fokuserar på) dokumenterades m.h.a. en videokamera. Inspelningen ingick i bevisningen, då den påvisade, att flera av de dömda fanns på plats i nära anslutning till mordförsöket.

  -----

  Genom sin mycket hrrrm.. selektiva artikel försöker DN (via Zaremba) sätta tumskruvarna på HD och påverka domstolens beslut.

  SvaraRadera
 4. Likhet inför lagen, allt ska fram i en prövning. Detta är den sentens som jag läser ur Marembas artikel.

  Det upprör dig tydligen väldigt. Själv tycker jag rättssäkerhet oavsett tillhörighet borde vara en självklarhet att sträva efter, inte att förfasas över.

  SvaraRadera

Technorati Profile