lördag 9 maj 2009

Politisk aktivism

Jon uppmärksammar mig på att komikern Jesper Odelberg kandiderar till EU-parlamentet för Vänstern.

Jespers placering som nummer 42 på listan gör att jag tolkar det som att ett inval kanske ändå inte är det han helst vill. Men om han verkligen satsade på en kryss-kampanj?

Under tiden för Moomsteaterns EU-projekt Equal, så samarbetade vi bland annat med slovenska independent living-organisationen YHD. De började som ett samarbete mellan studenter med och utan funktionsnedsättning. De med kunde inte få assistans - de utan kunde inte få studentbostäder. Man började byta tjänster med varandra.

Idag har de pressat slovenska myndigheter och politiker så att man har fler än 100 assistenter anställda, trots att det inte finns någon lagstiftning om personlig assistans än.

YHD använder sig av politisk aktivism. Genom offentliga aktioner sätter de ljus på sig själva och sina frågor. Bästa exemplet kom för några år sedan, vid senaste presidentvalet.

Vem som helst får inte kandidera i valet till president i Slovenien. Det krävs en rätt stor mängd namnunderskrifter eller ett visst antal parlamentledamöters rekommendation.

Elena Pecaric, ordförande i YHD, lyckades uppfylla villkoren och kandiderade från sin permobil.Slovenska tv-studios fick byggas om. Man fick ordna med ramper så att hon skulle hamna på samma höjd som alla stående män i debatterna. Och det bästa av allt - de övriga kandidaterna var tvungna att möta henne i debatt. De, och tittarna, tvingades/fick förmånen att lyssna till vad hon hade att säga. Inte bara om handikapp-politik, utan om demokrati, försvar, utbildning - you name it.

Nej, hon vann inte. Hon fick en procent av rösterna. (En procent är en väldig massa människor i en hel nation). En härlig inbrytning...

Jespers kandidatur har nämnts i TV4, GP, Norran, AB, SVT, Expressen, SR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Technorati Profile