söndag 29 november 2009

Politiska inlägg om kultur och/eller funktionshinder

Fler av de generellt politiska inläggen läggs nu i min andra blogg - Hållbar humanism.

Här kommer länkar till det som har koppling till kultur och/eller funktionshinder de senaste veckorna:

FN har kritiserat Sverige för brott mot mänskliga rättigheterna, däribland återfinns diskrimineringen på arbetsmarknaden för personer med funktionshinder och otillgänglighet.
Ett inlägg om autism som skällsord blev aktuellt efter en groda från en fransk minister.
Stipendier eller inte till konstnärer blev en fråga i Skåne sen regionen stoppat inköpen av konst ett par år och istället delar ut stipendier för pengarna.
Handikappförbundens projekt för tillgängliga bostadsområden har gjort en film - Attans! Se den här.
Socialförsäkringsrapport 2009:12 utfärdar ett fattigdomsbevis till det svenska samhället. Det är nämligen rätt bra chans att du som person med medfött funktionshinder garanteras livslång fattigdom.
Men det finns hopp för funktionshinder i politiken! Det här inlägget fiskar upp flera intressanta pågående debatter. Det handlar om förverkligandet av handlingsplanen för handikappolitiken, användandet FNs deklaration om mänskliga rättigheter för personer med funktionshinder som strategiskt verktyg och att tre diskrimineringsgrunder äntligen gör gemensam sak i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
I samband med uppmärksammandet av mäns våld mot kvinnor, så passade jag på att ta upp kvinnor med funktionshinders dubbla utsatthet.
Svenska skolor upphandlar uteslutande exkluderande digitala skolplattformar. Inte en enda av de undersökta är tillgänglig för elever med funktionshinder.
Jag utvecklar en del om vad som driver mig att agera politiskt i funktionshinderfrågor här. Det exemplifieras med tillgänglig information som ett demokratiskt fundament, reformer till det sämre inom LSS och Kalles berättelse om hur han oförmögen att kommunicera kunde höra läkarens dom inifrån sitt skal.
Och så har marschen för tillgänglighet satt datumet för 2010.

Nåt av intresse? Välkommen att titta in!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Technorati Profile