söndag 8 november 2009

Hur man använder funktionshinder för att berätta något om någon helt annan.

Ni som följer bloggen vet att återkommande ämnen är hur rollfiguren med funktionshinder framställs och används.

Nu har jag på bara några veckor fått två exempel på ett område jag inte berört. Nämligen hur man använder funktionshinder för att berätta något om någon helt annan. Ni kommer att känna igen det.

Exempel 1: Puntila/Matti på Stockholms stadsteater. Dan Ekborg briljerar som huvudrollsinnehavare i den omdöpta versionen av Brechts Herr Puntila och hand dräng Matti. Den är gjord av Alexander Mørk-Eidem, en av svensk teaters stora framtidsregissörer.
När Puntila är full blir han mänsklig. Och han friar till allt i kjolväg. För att illustrera detta så är den fjärde kvinnan i rad han friar till en telefonist i rullstol. Brechts påhitt? Mørk-Eidems? Det är lika talande oavsett vem som är upphovet till berättandet. Den dramaturgiska undertexten blir 'att friar man till en funktionshindrad kvinna så går man på allt som rör sig'.

Exempel 2: Cirkus Möller på TV4. Sketchen "Spökbollen". Studiomannen Kent är dålig i bollspel och mobbad på gympan. När de väljer lag så väljs rörelsehindrade Liselotte, i rullstol och stödkrage, före Kent. Den dramaturgiska undertexten blir 'han är så jävla dålig att en tjej med funktionshinder är bättre'.



Det här förekommer ofta. Och medan varje enskilt val kan försvaras med yttrandefrihet och 'man måste kunna skämta om allt', så blir helheten av förekomsten fördummande och simpel.

Uppdatering 3 mars 2013: Måns Möller är nu aktuell med en show på Cirkus i Stockholm, som tar sitt avstamp i hur han fick diagnosen autism syndrom på sin son 2008. Jag såg en intervju i TV4s Nyhetsmorgon, och den smärta (och stolthet) som finns hos Möller går inte att ta miste på. 
Ovanstående exempel på hur man använder en person med funktionsnedsättning för att berätta nåt helt annat får ingen annan betydelse, som jag ser det. Men den som vill göra kopplingen att detta visar att Måns Möller är en icke empatisk människa får själv tänka om. Det fick jag göra. 

Recensioner om Puntila/Matti:
SvD, DN, Exp,

1 kommentar:

  1. En parallell är att alla benämningar på intellektuella funktionsnedsättningar så småningom brukar bli vanligt förekommande skällsord : Fåne, idiot, mongo, och för några år sedan använde Åke Strömmer ordet "förständshandikappade" om några fotbollshuliganer som brände ner en unik medeltida kyrka.
    Bra att du belyser det Kjell.
    Skämtet blir inte roligt när det sparkar mot den som är utsatt.
    Låt ICA_Jerry sätta dem på plats!

    SvaraRadera

Technorati Profile