söndag 22 november 2009

Idrottare med utvecklingsstörning åter i Paralympics

Idrottare med kognitiva funktionsnedsättningar hälsas välkomna (tillbaka) till Paralympics från 2012. Det beslutades av IPC, Internationella Paralympiska Kommittén.

Det var en skandal i Sydney 2000 som satte stopp för deras medverkan. Det spanska laget i basketboll visade sig i 10 fall av 12 inte alls ha någon utvecklingsstörning. Fusk, helt enkelt.

Men nu ska man åter igen få delta i Paralympics. För att eliminera eventuella fuskare ska deltagarna testas och klassificeras enligt följande modell:

Först granskas utövarens medicinska historia.
Om den är rätt ska utövaren testas av en sportspecifik panel.
Ett sportföståelsetest genomförs och de sammanlagda resultaten ligger till grund för klassificeringen av utövaren.

Själv drömmer jag mig tillbaka till Concours d´Art - konstarternas tävlan som fanns i den tidiga olympiska historien. I så fall skulle vi ha kunnat hjälpa Sveriges paralympiska (tja, olympiska också för den delen) trupp få fram en medaljkandidat i scennärvaro.DN, SvD, GP, NSD, VK, HD, Aftonbladet.
Varför fuska mot utvecklingsstörda? undrar Ensam mamma söker inte.

2 kommentarer:

  1. Paralympics som ide är helt fel när den fått så stor uppmärksamhet. I en del grenar/klasser så är det ju bara ett par deltagare.

    SvaraRadera
  2. Mät tiden för handikappidrott respektive "vanlig" idrott i media, och du ska se att ditt "så stor uppmärksamhet" har en normativ grund.

    SvaraRadera

Technorati Profile