fredag 5 juni 2009

BBC visar vägen

Jag kommer från ett av teaterbiennalens hittills bästa seminarier - "Är teatern handikappad?" Jonas Franksson och Johan Bössman, bägge med beröringspunkt Teater Devill, målade bilden av en scenkonstvärld med - om inte direkt beröringsskräck så - svårigheter att hantera människor med funktionsnedsättning i såväl dramatiken som i sina egna personalstyrkor.
Jag har tidigare uppmärksammat Emil Erdtmans artikel om funktionshindrades exkludering ur mångfaldsbegreppet och SVTs beklämmande statistik vad beträffar personer med funktionsnedsättnings medverkan i media. (här och här.)

BBC borde kunna tjäna som föredöme för alla de som berörs av kritiken. Man går nu in för att ändra på det här. Och man gör det ordentligt.
Långköraren Eastenders får en rollfigur som använder rullstol och som spelas av en skådespelare med funktionsnedsättning - David Proud. Samtidigt skapar man i samarbete med skådespelarfacket ett online-register över skådespelare och artister med funktionsnedsättning. Men inte nog med det - man sätter igång ett rikstäckande uppsökande arbete efter skådespelare och artister med funktionsnedsättning för framtida medverkan i dramaproduktioner, komedier och barnprogram. Mer i The Guardian.

Det låter som man har bestämt sig. När hakar Sveriges Television och Teaterförbundet på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Technorati Profile