tisdag 2 juni 2009

Är du full, eller?

Hovrätten har fastställt tingsrättens friande dom i fallet där en kvinna med CP nekades inträde. Vakterna trodde hon var berusad. Diskrimineringsombudsmannen, DO, har kritiserat domen. DO anser att den riskerar medföra att en person måste uppge sitt funktionshinder till en vakt för att få komma in.

Jag har själv råkat ut för liknande situationer med mina kolleger med funktionsnedsättning. Som halvoffentliga personer har de dock alltid kommit in. Men inte med mindre än att deras funktionsnedsättnings-status granskats och kommenterats.

Det knepiga är väl att det inte går att ta gift på att det inte är så som vakterna säger. Att de faktiskt trott att de var för fulla för att komma in. Hur dum får man va, skulle man kunna fråga sig, men dumhet är inte olagligt i sig. Och man ska betraktas oskyldig tills dess man är överbevisad om motsatsen.

Baksidan av domen är att den lämnar ett annat problem som hittills inte existerat. Problemet att mörkhyade män och funktionshindrade av bägge könen alltid dricker för mycket innan de ställer sig i krog-kön. (obs, ironi)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Technorati Profile