onsdag 7 april 2010

Får Jesus vara gay?

Religiösa grupper stormar mot pjäsen "Corpus Christi" av Terrence McNally.

Pjäsen handlar om Jesus och apostlarna. Den är moderniserad, utspelar sig i Texas och huvudfigurerna porträtteras som homosexuella.

Protestanterna (ej avsett som ordvits) vill stoppa uppförandet. De pressar på för att förbjuda uppförandet av pjäsen. De lyckades stoppa den i Texas.

Men på Gallaudet, universitetet för döva, försvaras de medborgerliga rättigheterna och den akademiska friheten att kunna diskutera alla ämnen.

Jag blir uppriktigt glad att Gallaudet vägrar vika ner sig, och lider med vilka risker det medför. När jag berättar om Moomsteaterns historia och några av de mer provokativa repertoarvalen (t.ex. Speciells evangelium, där en pånyttfödd Jesus har Down syndrom), så säger amerikanska kolleger att den repertoaren inte finns tillgänglig för dem. De är beroende av privata sponsorer, ofta välgörenhet, och många av dessa vill inte sammankopplas med det rabalder som provokationen kan skapa, eller i nästa led ta ställning mellan grupper.

Gallaudet är som universitet för döva - förmodligen ännu mer än andra universitet - beroende av gåvor. Ändå står man upp för sin, sin personals och sina studenters yttrandefrihet.

Bra gjort.

1 kommentar:

  1. Vad Jesus än var så var det inte en nordisk heterosexuell familjeman ... snarare en mellanöstern-person med oklar sexuell identitet.

    SvaraRadera

Technorati Profile