fredag 30 april 2010

Får en svart spela asa-gud?


Den frågan är aktuell efter att Kenneth Branagh gett rollen som Heimdal ("the whitest of Gods") i filmen "Thor" till Idris Elba.

Protesterna tog genast fart. "This PC crap has gone too far!" och "I wouldn't expect to see many Brad Pitt types walking around in the [first mainstream black superhero] Black Panther's Wakanda Palace!" var några av de upprörda kommentarerna i olika forum.

Men Idris Elba försvarar sin rätt att göra rollen:
""There has been a big debate about it: can a black man play a Nordic character?/.../ Hang about, Thor's mythical, right? Thor has a hammer that flies to him when he clicks his fingers. That's OK, but the colour of my skin is wrong?"

Han fortsätter:
"I was cast in Thor and I'm cast as a Nordic god,/.../If you know anything about the Nords, they don't look like me but there you go. I think that's a sign of the times for the future. I think we will see multi-level casting. I think we will see that, and I think that's good."

Branagh vet nog vad han gör. Dels så tillämpar han colorblind casting, och ger helt enkelt jobbet till den skådis han tycker är bäst för rollen. Och genom kloka konstnärliga val så får han en högt önskad sidoeffekt - han ser till att fjärma sitt konstnärliga projekt från rasist-stollars framtida tillbedjan.

DN har skrivit om det, men är du engelsktalande så gå till the Guardian direkt.

6 kommentarer:

 1. Hade det bara varit en litterär förlaga hade ingen haft en aning om vilken färg Tor har, i alla fall inte hälften av gaphalsarna. Kan gissa att samma människor säger att det är helt ok att häckla Mohammed men att detta är helgerån.

  Nej, passar det inte är det bara att låta bli att köpa en biljett. Eller låta bli att ladda ned den. Allt är inte för alla, så är det bara.

  SvaraRadera
 2. DN har inte alls skrivit om rollbesättningen - den där artikeln handlar bara om att några anonyma rasister har gnällt om rollbesättningen. Har skrivit och frågat varför DN agerar megafon åt fånigt rasist gnäll utan avsändare, men inte fått annat än ett "lägg ner" som svar. Hade förstått nyhetsvärdet om det var några kända rasister som låg bakom gnället, som Nationaldemokraterna eller liknande.

  SvaraRadera
 3. Det rinner in läsare som hoppas att min kommentarsruta ska fungera som megafon för deras upprördhet. Men anonym, Erik, Michael, J.Adler, anonym, J(T), anonym, anonym och Sesam65: Så blir det inte.

  Frågan om det hade funkat med en vit lesbisk som Nelson Mandela får nämligen sitt svar först när och om det prövas. Och eftersom "vända på steken" är ett gammalt och ofta använt grepp i scenisk gestaltning så är det inte omöjligt att det redan är gjort, om än inte i kommersiell eller uppmärksammad tappning.

  Men jag rekommenderar starkt ett besök på operan i Kapstaden. Jag har hört deras chef berätta om hur de bara några år efter apartheids avskaffande införde colorblind casting, vilket inte betyder att ras kan vara en castingavgörande egenskap i särskilda fall. Teaterbåten, som turnerade här i Sverige av Kapstadens opera, har en story som berättar om rasismen. Där använde man sig av hudfärgstrogen casting, annars hade historien gått förlorad.

  Ni som nu velat ha era skrik av förtvivlan publicerade - skrik i nån egen blogg.

  Här nedan dock två inlägg som passerat mitt nålsöga för intresse.

  /Kjelle

  SvaraRadera
 4. Oni - du är fel på det. Det är rollbesättningen som är grejen. Det är den som väcker reaktionerna.

  SvaraRadera
 5. Allt handlar om pengar i slutändan. Är Guardians läsare en tänkt målgrupp om inte floppar filmen. Så enkelt är det.

  SvaraRadera
 6. Alltså, Thor är en sunkig serietidning. Den har inget med de nordiska gudasagorna att göra och lyfter man upp ett nummer måste man nästan blunda innan man vågar titta på några rutor. Och sen gråter man över hur de lyckats förställa våran sagoskatt. Vidrigt.

  Bättre att läsa de danska serierna i "Valhalla"-seriern. De är bra mycket mer trogna och roligare.

  SvaraRadera

Technorati Profile