torsdag 29 april 2010

Tack och hej till den gula vägen

I söndags gick sista föreställningen av "Oz". Efter 23 föreställningar och 3500 besökare så skiljs gänget åt. Inga fler rökpuffar ur öronen på Dorothy, inga fler ledsna lilleputtar på väg ner för foajétrappan och inga fler explosioner när häxan dör och smälter ner.

En viktig del i "Oz" har varit samarbetet med Nya Stenkulaskolans årskurs 3. Barnen i de två klasserna turades om att statera som Lilleputtar och apor.

Teatern diskuterade först hur barnen skulle rekryteras. Vi valde att ta den skola som ligger närmast vår arbetsplats, istället för att genom auditions försöka gallra fram nån sorts barnelit. Vilken lyckträff!

De barn som när vi för första gången träffades for runt som yrväder mognade till ansvarsfulla medverkande med sinne för samspel, lagarbete och scenisk kommunikation. De gick från ängslig nervositet inför att möta en fullsatt salong till att äga hela sin process, från omklädningsrum till applådtack.

Vi firade och tackade varandra med en tårt-picnic på den gula vägen. Barnen fick sina apkostymer i present, teatern fick blommor och godis, alla fick en dvd med föreställningen, och alla fick en massa kramar och några grät en skvätt. Allt avslutades med att Pierre höll tal.

Nya Stenkula ligger i ett bostadsområde som brukar betraktas som socialt belastat. Med ett elevunderlag där väldigt få namn var helsvenska och ökad press i form av tidigarelagda nationella prov, så var det med en del oro för hur mycket tid teaterarbetet skulle ta från läsa, räkna, skriva. Nu kom lärarna med glada besked - barnen hade klarat sina nationella prov över förväntan. Till vår stora glädje så hade inte deras engagemang hos och för oss drabbat deras studier. Tvärtom kanske - till och med. Vem vet - kanske teaterarbetet gav andra ingångar till lärande eller koncentration?

Nu hoppas vi bara att barnen får riktigt roligt på sina utflykter. Vårt samarbete med skolan tog ju bort en del statistarvoden. Dessa går nu till barnen ändå, genom att teatern hjälper klasskassan till gemensam glädje och nytta för barn och personal.

1000 tack till alla barn, pedagoger och föräldrar.


picnic på den gula vägen...


...med specialtårta!


Khaled och hans present


Pierre håller tal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Technorati Profile