onsdag 14 april 2010

Förvirrade fördomar

Svenska folket funderar och tycker. Med anledning av konstnären Lisa J Murphys taktila bilder (som du läser med känseln) med nakna modeller så avtäcks fördomarna. (läs om projektet här). Konsten blir porr, och blinda blir stackare som inte har tillgång till någon sexualitet innan de möter de här bilderna.

Jag saxar:
Expressens Jorun Amcoff hoppar lättköpt på Telegraphs utrop om porr, trots att hon noterat att en bok med 17 bilder kostar 1700 kronor. Konstnären själv talar inte om det, och vanligtvis brukar inte konstnärers bilder med nakna modeller bli porrstämplade. Men här blir de det. DN.se hamnar också i att taktil nakenhet gjort av en konstnär är porr. Översatt till svenska förhållanden så hade Carl Larsson varit grovt pornografisk med det sättet att se på bilder med nakna modeller. Murphy talar däremot om att blinda varit utestängs från bilder med nakna motiv. Som exempel på det nämns Playboys upplaga i punktskrift, men där bilderna lämnades utan åtgärd. Men det gör knappast att Murphy producerat porr.

(bildtexten är inte min)

Friskytten undrar vad det är för skillnad på att pilla på relieferna och att pilla på en Barbiedocka? Ja, vad är skillnaden på att känna på en skulptur av en konstnär och att pilla på en Volvo 245? Stor, hoppas jag.


Anders Eneman försöker förmodligen vara humoristisk när han vädrar sin syn på blindas sexualitet prior to Murphys bilder. "Dock så är det konstigaste själva bilden som expressen visar som en exempelbild, nämligen en elefant med kvinnobröst. Hur förnedrande är inte då detta, när då mannen eller kvinnan sitter där och läser blir lite uppspelt för att sedan upptäcka när man kollar i huvudet att det är en elefant man tänder på. Detta kan bli mycket traumatiskt för alla ungdomar här i världen som är blinda och man kan tycka att detta vore problematiskt som det är, utan de ska även handskas med sin sexuella läggning och frågan tänder jag på kvinnor eller elefanter?"
Ja, vad säger man? Det väcker möjligen en del frågor om Anders relation till sex...

People=shit redogör för sin människosyn redan i namnet på bloggen. I inlägget står: "Såklart även de ska blinda ska få runka till porr men det som förvånar mig lite är vad blinda verkar gå igång på, brudar med papperspåsar eller elefantmasker över huvudet..." Alla blinda är likadana, kontateras det, och eftersom det är naket så måste de mangrant gå igång på det som erbjuds. (suck!)

Alexander tycker sig ta de blinda i försvar. "En halvnaken människa med elefantmask? Det tillhör väl inte vanligheterna att folk tänder på en sådan figur? Eller menar skaparen bakom boken att blinda tänder på ovanliga saker? Dessutom är ju priset löjligt. 1700kronor för att få ett ex med 17 sidor av den här sorten. De verkar tro att blinda är lättlurade också." Jag kan lugna dig med att all konst kostar, och att även blinda klarar att värdera om deras konstupplevelse är värd priset.

1 kommentar:

  1. Jag har haft samma tanke typ. Att göra en bok åt barn och ungdomar ungefär som de jag minns från min barndom. "När pappa blir glad så..." ungefär med de beskrivningarna och med en del övertydliga bilder med glada och nakna människor. Man lånade på bokbussen, eller stal om det var för pinsamt. Sen satt man och begrundade vad livet skulle bjuda på i framtiden.

    Så tänker jag fast taktilt. Tänk om jag faktiskt gjorde något åt tankarna istället bara för att kläcka idéer. Sicka skriverier och publicitet man skulle fått, speciellt när det är riktat till 7 år och upp.

    /jon

    SvaraRadera

Technorati Profile