fredag 31 juli 2009

Social kollationering


"Möss och människor" är kanske John Steinbecks mest kända roman. George och den efterblivne jätten Lennie tar sig fram som gårdsarbetare i depressionens USA. Den har spelats över hela världen, och stått på min önskelista länge. Att ha en skådespelare med utvecklingsstörning i rollen som Lennie skulle ge den en ny dimension. Pjäsen är naturligt "vår".

Att den aldrig tidigare förverkligats beror på att den krävt en för stor ensemble. Eller så trodde jag, tills vår producent Sandra Johansson för mer än ett år sedan kom med våghalsig idé. Ett synopsis för "Möss och människor" med en hanterlig storlek. Och där Lennie inte bara görs av en skådespelare med utvecklingsstörning, utan också byter kön.

Steinbecks roman har alltid varit om klass och ras. Med vår variant blir den också en berättelse om kön och funktionshinder på nya nivåer. Könsbytet ställer även sexuell läggning i ljuset.

Idag började det på allvar.

Den första dagen i ett repetitionsarbete kallas kollationering. Men skådespelarna på Moomsteatern har skapat en nyordning. En social kollationering.

Bakgrunden är en skådespelares uttryckta känsla av att när arbetet börjar så "kan alla andra allt". En upplevd rädsla för att inte räcka till bland en massa människor skådisen inte känner. Och där just "inte känner" varit nyckelorden.

Svaret har blivit en social kollationering, där alla kommer samman före repetitionsarbetets början, med huvudsyftet att umgås och ha det bra. Det är numera tradition och läggs före alla nya repetitionsstarter. Och som har samma förlösande funktion för alla inblandade, oavsett kön, ålder eller funktionsnedsättning.

Så idag samlades 25 personer på Kulturens Östarp och kollade gamla tiders lantbruk, åt picnic i det gröna och hade det bra. Det är en alldeles särskilt underbar känsla när så många vitt skilda människor, bakgrunder, kompetenser och livserfarenheter samlas för att börja rikta in sig mot ett gemensamt mål. Och när man är på väg mot något som aldrig gjorts förut så förhöjs den känslan ytterligare.

Möss och människor har premiär den 3 oktober på Moomsteatern i Malmö. Lennie spelas av Gunilla Ericsson, George av Hugo Emretsson och regin är Kajsa Bramsviks. Mer om produktionen, biljetter etc här.

2 kommentarer:

  1. Jag såg denna pjäs i skolan för många år sen och jag tyckte den var läskig. Men kanske vore det intressant att se den igen nu flera år seanre, och med en kvinna i rollen. Ska försöka komma ner faktiskt, eller har ni tänkt turnera med den?

    SvaraRadera
  2. Spännande måste ta mig till Malmö och se föreställningen vore spännande att se lite bilder från era rep. Själv är jag med i VSA och drömmer om att skriva dramatik kanske i gränslandet instalasion osynlig teater

    SvaraRadera

Technorati Profile