söndag 19 juli 2009

Blindstyre

Virginia Tech har utvecklat en bil som kan köras av blinda. En Beach buggy har modifierats med en massa häpnadsväckande teknologier. Alla med det gemensamt att de använder andra sensoriska gränssnitt än synen.

- Det var fantastiskt!, säger Wes Majerus, bilens första blinda testförare till Techradar.com.

Vad sägs om en väst som med vibrationer anger fart? Klickljud i ratten som anger hur stor svängen är? Topografiska kartor som kan läsas med känsel? Och en massa röstinformation om vad bilen gör och inte gör och mycket mycket mer.

Men bilen kommer inte att kunna tas i trafik av en blind förare. Lagstiftningen förbjuder det. Inte bilen, men väl föraren. Du får helt enkelt inget körkort utan syntest.

Nån gång på 90-talet var jag en av väldigt många som hjälpte till att kläcka ideer till Harald Treutigers lekprogram på SVT. Dolda kameran var ett inslag. Jag föreslog en väl synlig avlösning på en av stans bussar till en förare med Stevie Wonder-glasögon, vit käpp och hund. Det gick aldrig igenom.

Snart kan det vara verklighet.

2 kommentarer:

  1. Sakta med säkert går världen framåt :) Vad har du för fräck länklista med alla dessa nyheter i funkisvärlden eller är du googlemästare?

    SvaraRadera
  2. Det började med BBC Ouch... Numera är mappen funkisbloggar typ 30 flikar...

    SvaraRadera

Technorati Profile