tisdag 30 mars 2010

BBC kritiseras av rullstolsdansare


BBC är jämfört med vår public service ett föredöme. Man är med och scoutar systematiskt talang för att kunna rollbesätta artister med funktionsnedsättning i framtiden, skådisar med funktionshinder får roller ibland i tv-produktioner och BBC Ouch är en hel portal styrd av och fokuserad på människor med funktionsnedsättning. Men även solen har fläckar, enligt rullstolsdansaren James O'Shea.

Dancing on wheels idé är att para kändisar med duktiga rullstolsdansare. Let's dance med en twist, typ. Serien vanns av O'Shea och tv-hallåan Caroline Flack. Nu rasar O'Shea i media. Dels för att ha blivit hotad av en kameraman. Enligt O'Shea har han hotat att "gaffer tape your arms together, throw you into the Thames so only your nose is just above the water and then push you down every couple of minutes until you've learned your lesson"

Den andra punkten för kritik är den usla betalningen. Expertdansarna i stol fick bara 150 pund i veckan, medans kändisarna fick mycket mer. O'Shea skräder inte orden: 'It makes no sense. They're trying to make a TV show to make a good portrayal of disabled people, yet they're not going to pay them. It is as if their view was, "They're not worth it so we can treat them like ****." It's clear discrimination.'

BBC tar avstånd från hoten, men menar att detta var en dokumentär. Och att alla, oavsett rullstol, får lika uselt betalt i såna lägen. Kändisarnas högre arvoden är för att de drar tittare.

Krasst och jämlikt, kan tyckas. Men likväl värt kritik. För människosynen är att man kan fylla sin sändningstid med människor vars högsta belöning är att de får vara med i tv. Och det är att utnyttja människor, med eller utan stol.

Bild och artikelkälla Dailymail

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Technorati Profile