fredag 12 mars 2010

Programtext


Kan Pierre Björkman, som har Down syndrom, tänka? Många tar tyvärr för givet att en person med ett intellektuellt funktionshinder inte förstår och aldrig tänker en egen tanke. Den som har jobbat med Pierre vet att det är precis tvärtom. De kreativa påhitten hoppar strömhopp ur honom. Likt Nils Poppe så har Pierre alltid en ny idé som inte har prövats förr (och som ingen utom han vet om i förväg så klart!).

Mytbilden om personer med Asperger syndrom är lika stor. Människors bilder av autismspektrat är fortfarande präglat av människor instängda i glaskupor, avstängda från all kommunikation och känsloliv. Hur sant är det? Finns det människor bortom Lisbet Salander och Rain Man? Det blir mycket tro och lite veta. Ronnie Larsson som spelar Plåtman i ”Oz” har själv Asperger syndrom. Han vet.

Det finns mycket att vara rädd för, särskilt om omvärlden vill att du ska vara i underläge hela livet. Att du ska vara menlös och behöva tas om hand. Hur skapas mod om det inte finns en rädsla att trotsa? Man kan finnas i båda läger, både vara modig och rädd. Så är det också för Klas Malmberg som spelar lejonet.
Vem bestämmer vem du själv är – du eller din omgivning?

(Texten skriven till Moomsteaterns programblad till pjäsen "Oz" 13 mars - 25 april)

1 kommentar:

  1. Bara den texten gör att man vill gå. Freja och jag kommer.
    /Malin Dareberg

    SvaraRadera

Technorati Profile