söndag 6 juni 2010

Othello!


Jag är nu i Washington DC för att följa Very Special Arts (VSA) festival och konferens. Den samlar en stor del av eliten inom samtliga konstarter med den gemensamma nämnaren "funktionshinder".

Egentligen börjar festivalen imorgon, men redan nu har en höjdpunkt inträffat. Synetic Theatre, en teater i Washington, komprimerar kända stycken till fysisk ordlös teater. Den får en sprängkraft som är enorm. Konceptet, grundarna och de konstnärliga ledarna är Georgier. Men scenspråket internationellt, gränsbrytande och eget.

Skådisarna är otroligt mångkunniga. De behärskar skådespeleri, dans, mim och rena cirkuskonster med ögonblickstajming. Samtidigt projicerar de videos på varandra med handflatestora projektorer. De verkar till och med andas i takt.

Med i ensemblen finns i år Greg Anderson, döv skådis. Han har ingen framträdande roll, men det är liksom en del av poängen. Han är där utan att hans funktionsnedsättning spelar någon roll. För att han platsar där och då, i just detta projektet med det här språket.

Inklusion utan särbehandling. Vackert.


The final secret... Irina Tsikurishvili as Iago, Philip Fletcher as Iago, and Alex Mills as Iago! Photo Credit: Graeme B. Shaw.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Technorati Profile