måndag 17 oktober 2011

Uppföljning av granskningen av Pär Johansson och Glada Hudik

I det här inslaget i SVTplay följer SVT Gävle Dala upp att Pär Johansson blivit polisanmäld. För vad anges inte i klippet, och inte heller i Hudiksvalls tidningJag har i ett tidigare inlägg resonerat om de de skiftande lönenivåerna. I Uppdrag Granskning var ett av försvaren att - grovt sammanfattat - samtliga amatörer tjänade lika dåligt. Fast de icke funktionshindrade fick extra för att hjälpa sina kolleger utanför scenen när de var på turné. Gävle Dalas uppföljning av privatteateravtalet visar dock att en av amatörerna inte gick på lägstanivån. Gissa vem?

Man kan resonera på tusen sätt om hur olika grupper och kategorier ska avlönas, och så länge man försökte försvara sitt val med amatör/proffsuppdelning så fanns det en uppsida i resonemanget - man kunde skylla särbehandlingen på något annat än funktionsnedsättningen, även om det fanns problem med att man såg icke funktionsnedsattas extrainsatser men inte t.ex. skådisarnas mediaexponering på samma sätt. Men med extra allt till en av amatörerna skjuts det försvaret i sank å det grundligaste.

Och där blir jag besviken. Varför gör man ett sånt val? Den frågan måste rimligtvis ställas till bägge sidor av förhandlingsbordet. För med det går det inte att ens försöka rädda nåt med argumentet 'lika för alla amatörer'.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Technorati Profile