torsdag 4 augusti 2011

att skriva Chris Lindahligt

Chris Lindahl är musikrecensent på Gaffa.se. När han ska lustmörda bandet Takidas senaste album "The burning heart", så avslutar han med följande rader:
"Men gitarrerna harklar ur sig träiga riff och när väl syntslingorna träder fram då smakar det bara gammalt tuggummi och mellanstadiedisco. Robert Pettersson utnyttjar också en sångteknik där han på ansträngd engelska försöker låta så menlös som möjligt. Ibland varierar han sig genom att slänga in en dos skitnödighet eller Downs syndrom i rösten." Chris Lindahl på gaffa.se


Jag har ingen aning om hur Takida låter, men Chris Lindahl låter fruktansvärt illa. Så illa att man i min bok kan mynta uttrycket "att skriva Chris Lindahligt".

Expressen, GP, SvD, DN, AB, Sydsvenskan, Skånskan, HD.

Andra som delar Chris Lindahls egenskap att använda funktionsnedsättningar för att beskriva hur kasst nåt är:
Karolina Fjellborg i Aftonbladet kallade en film adhd-drabbad, Pelle Fosshaug myntade begreppet "cp-rött" efter en bandymatch.

10 kommentarer:

 1. Kom just på att det är tur att sådant här kommer upp till ytan för då får man se att det faktiskt är flertalet som reagerar och tycker det är osmakligt och felaktigt. Det finns hopp för världen trots allt. :)

  SvaraRadera
 2. Är det någon som har rätt att bli upprörda i detta så är det väl folk som har Downs. Att jämföras med Takida måste göra ont. Värre avskräde till musik får man leta efter. Dock ska jag tillägga att jag hellre har Downs än att behöva lyssna på Takida.

  SvaraRadera
 3. Denne Lindahls grova omdömen påminner starkt om högerextremisternas hatprat om invandrare. De skriver för att såra och skada.

  SvaraRadera
 4. Du menar alltså att personer med Downs syndrom oftast låter som alla andra när de pratar? Hur jävla korkad är du? Skulle det vara fel att skriva "Ibland varierar han sig genom att slänga in en dos skånska i rösten", om Petterson nu faktiskt lät som en skåning?

  SvaraRadera
 5. IsbethZenium: Personer med downs låter inte likadant allihopa. Det gör inte svarta, judar, kvinnor eller homosexuella heller. Det är inte svårare än att man inte säger "jävla cp" till nån, och det fick de flesta lära sig av sina föräldrar under barndomen.

  SvaraRadera
 6. Jag låter signaturerna "Anders" och "Logain Bergström" få sina kommentarer synliga i några dagar, om debatten skulle fortsätta.

  De synliggör hur accepterat det fortfarande är att använda funktionsnedättning som ett nedsättande verbalt tillhygge.

  SvaraRadera
 7. Takida är kanske inte världens bästa band men dom som alla andra förtjänar en recensent som kan skriva och uttrycka sig dels på svenska och utan en massa invektiv som helt klart har passerat över gränsen.

  Den pubertale recensenten bör packa ihop och frågan är om inte den naive ansvarige redaktören också borde göra det. Samt be Takida om ursäkt.

  SvaraRadera
 8. Tack Kjell för att du formulerar dig så väl. Det finns ju fortfarande folk som inte tänker efter innan de öppnar munnen. För ett tag sedan sa två kollegor till mig "mongo" och när jag sa till att det är extremt nedsättande och inte alls okej så förstod de ändå inte riktigt varför. Så ja, tyvärr tror jag att vi måste fightas mot den här sortens dumheter och kommentarer länge till. Men det är viktigt att vi tar fighten! /Anna, mamma till en grabb med DS.

  SvaraRadera
 9. Varför kan man inte kommentera kritikerns svar i Expressen? Han säger där att han får 50kr per recension. Höj arvodet så slipper kritikerkåren spy ut illa genomtänkta recensioner utan verklighetsförankring.
  Christer är ett riktigt lågvattenmärke i den bemärkelsen.
  Tål en kritiker att bli recenserad?

  SvaraRadera

Technorati Profile