torsdag 11 februari 2010

TV där kändisar leker funktionshinder

Ny programidé - kändisar ska vara funktionshindrade i en vecka. Tanken är att det ska bli underhållning, och bidra till ökad förståelse för personer med funktionshinder.

Det är Heather Mills, själv amputerad, som kommer med förslaget. Hon jobbar till vardags som charity campaigner, och har vunnit egen celebritetsstatus från sitt tidigare äktenskap med Paul McCartney. Den har hållits vid liv, senast med medverkan i "Dancing on ice" (let's dance på skridskor, tror jag).

"We might put celebrities in that position and see how they cope. If it's Gordon Ramsay, shove him in a kitchen and see if he can cook for the restaurant if he's blindfolded, and have him live like that for a week" (H.Mills)


Men om vitsen är att förändra folks uppfattning om personer med funktionshinder, så är det här en omväg. Det är bara att anställa journalister, programledare, metereologer, hallåor och artister med egna funktionshinder så sköter det sig självt. Och vem vill se Persbrandt ta på sig byxorna med förbundna ögon?

Det enda det här bevisar är väl att ett förslag som på något sätt innefattar funktionshinder inte nödvändigtvis blir bra bara för att det kommer från en person med egen funktionsnedsättning.

2 kommentarer:

  1. åh så bra Kjelle!
    Håller bara med dig!

    SvaraRadera
  2. Tyvärr är det väl mer underhållning att se Persbrant som blind än en väderhallåa i rullstol. Annars är det ofta så som du skriver att det inte automatiskt blir rätt för att man har ett eget funktionshinder. I min branch, fysisk tillgänglighet antas ofta att man kan sakfrågan för att man har ett funktionshinder.

    SvaraRadera

Technorati Profile