tisdag 14 september 2010

Lotteri sponsrar Glada Hudik

ICAs projekt att anställa upp till 1000 personer med intellektuell funktionsnedsättning i sina butiker är unikt i sitt slag. En av nycklarna är samarbetet med Glada Hudik-teatern.
Man har redan skördat massor med framgångar för sitt samarbete. Kultur och Näringsliv belönade ICA, Glada HUdik och Ericsson 2008, och Gyllene Hjulet utsågs ICA och Glada Hudik till årets samhällsengagemang i år.

Nu kommer alltså ett lotteri, "där en större del av överskottet skall nyttjas för att finansiera Glada Hudik-teaterns riksomfattande turné under 2011" (FUB, på denna sida finns lite teknisk beskrivning av lotteriet). Det är FUB som är förmånstagare och skeppar pengarna vidare. Lotteriets vinstvärde är 9,9 miljoner och ca 5 miljoner når FUB. Hur mycket av dessa som går till Glada Hudik har jag inte sett någon publicerad siffra på.

Vad kan man säga? Det är fantastiskt och sticker ut ordentligt. Jag känner inte till något annat sponsorprojekt i den här storleken där mottagaren är en teater byggd på personer med intellektuell funktionsnedsättning, varken i Sverige eller internationellt. Som jag förstod det så hade (har fortfarande???) brukarorganisationer i Spanien rätt till lotteri-intäkter. Men sponsorsamarbeten som omfattar flera miljoner mellan näringsliv och kultur/funktionshinder har jag hittills inte stött på. Någon annan som vet?

Det är bara att hoppas att lotteriet blir återkommande, och fortsätter komma Glada Hudik till gagn. Nästa produktion efter mega-succén "Elvis" kommer att ha uppskruvade förväntningar. Det finns ingen anledning som jag ser det att satsa på "större". Men även konstnärlig utveckling kostar. Och det gör det under en tid då man repeterar och inte syns lika mycket. Hur skönt hade inte en uthållig sponsor-relation varit då?!!!

Lotteriet återfinns givetvis i ICA-reklamen:Se även FUBs pressrelease om lotteriet/samarbetet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Technorati Profile