måndag 27 september 2010

Bingo Rimérs sagovärld - bland mongon och troll

Den kända fotografen Bingo Rimér berättar i sin blogg om den i hans värld helt sanna historia som han fått berättad för sig. Den bygger på att en person som är utvecklingsstörd (ett mongo) tillfångatar en kortväxt person (en dvärg) i tron det är ett troll. Den kortväxte är rädd för att bli uppäten av den utvecklingsstörde, för vem vet vad såna kan hitta på. Och sen anmäler han inte detta till polisen för han skäms över att ha blivit fångad av en utvecklingsstörd.

I kommentarerna hjälper läsarna till att ömsom skratta livet ur sig åt denna hejdlöst roliga historia, ömsom förtydliga för Bingo att det är en skröna (men oj så kul den är ändå, enligt läsarna)

Själv minns jag Björn Johansson, f.d. skådespelare i Moomsteatern, som en gång frågade: "Kjell, har du tänkt på att det finns en massa människor som inte är förståndshandikappade som är rent dumma i huvudet?"

Antingen förstår Bingo Rimér att han sprider myter och underblåser stigmatisering av personer med funktionsnedsättning och gör det ändå. Eller så förstår han inte det, utan vet helt enkelt inte bättre.

I bägge fallen så gör det inte Bingo Rimér intellektuellt funktionshindrad på något sätt. Det gör honom bara dum, korkad och humorlös.

(uppdatering: Magdalena Ribbing lär ut hyfs och fason i DN.)

3 kommentarer:

 1. Du verkar tro att du har större förståelse för andras eventuella handikapp bara för att du tycker det är fel att skoja om saker. Att du kallar mig dum, korkad och humorlös visar ganska så tydligt vilken fördomsfull och trångsynt person du egentligen är. Du borde värna lika mycket om allas handikapp. Även mitt.

  Bingo

  SvaraRadera
 2. Hej Bingo,

  Nej, jag tycker inte det är fel att skoja om saker. Inte om personer med funktionsnedsättning heller. Om du läser fler inlägg i min blogg så kommer du att se det.

  Däremot så tycker jag att den som skickar ut ett budskap, humor eller ej, får ta den kritik det medför. Om det nu är så att du har en funktionsnedsättning så ger det dig självklart inte något alibi för att slippa den kritiken.

  Inlägget "En galen mongo och en dvärg på mallis" från din blogg under all kritik i sin människosyn. Det kan du välja att vifta bort eller ta till dej. Även detta kommer att säga något om dig.

  SvaraRadera

Technorati Profile