tisdag 13 juli 2010

Inget avtal om anpassning av litteratur

WIPO, World Intellectual Property Organization, har haft möte. Det gick inget bra. Alla har åkt hem - utan avtal och utan fastställda förslag på nästa steg framåt i processen.

Bakgrund (ur inlägget "Västvärldens upphovsrätt vs blinda, förlamade och amputerade"):
"Det finns massor av människor runt om i världen som inte kan läsa en bok. En del på grund av synskada, andra beroende på att deras fysiska handikapp inte gör det möjligt för dem att vända sida.

Nu har Brasilien, Ecuador och Paraguay föreslagit WIPO - World Intellectual Property Organization - ett avtal som säkerställer möjligheten att anpassa och sprida copyrightskyddat material till personer som pga funktionsnedättning behöver det.

Det motarbetas av USA, Canada, EU, Australien och Nya Zeeland.

Förslaget innehåller bland annat villkoren för att anpassa och distribuera material, att katalogisera den, och att kunna utbyta alster över nationsgränserna. Samt högkostnadsskydd så att anpassade verk inte blir dyrare än tryckta (i den rika världen) och prissatta på ett sätt så att människor med funktionsnedsättning kan ha råd med dem (i den fattiga världen). "


Men förhandlingarna har alltså brakat samman. Hela den proceduren kan den engelskläsande ta del av här.

Sett ur funktionshinderperspektiv så är det de rika länderna som bromsar. De vill ha icke-bindande överenskommelser och mängder med restriktioner. Det beror knappast på att de inte vill bli lästa av personer med funktionshinder. Det är ingen djärv gissning att illegal spridning, t.ex. fildelning av "text till röst"-anpassat material, är en riskfaktor.

Tills dess att ett avtal finns, så är personer som funktionshindras av pappersboken hänvisade till ett rätt begränsat urval av litteratur. I tredje världen är det än värre.

1 kommentar:

  1. Hej! Tack för en mycket bra blogg. Tänkte tipsa om novellfilmen I rymden finns inga känslor som visades på SVT igår kväll. Den finns att se på svtplay: http://svtplay.se/v/2073554/svensk_novellfilm/i_rymden_finns_inga_kanslor

    SvaraRadera

Technorati Profile