torsdag 29 juli 2010

Ellen, the Down syndrome girl, snart tillbaka

Family Guys skapare Seth MacFarlane har sagt att den mycket kritiserade - och försvarade - tecknade figuren med Down syndrom "Ellen" kommer tillbaka.

Det var i februari i år som Family guy visade ett avsnitt där Stewie skulle gå på dejt med just denna Ellen. Skruven är att hon kör med Stewie och han kommer till slutsatsen att Ellen inte alls är speciell, hon är ju precis som alla andra tjejer.

Denna Ellen sades i programmet vara dotter till en som varit guvernör i Alaska, vilket fick Sarah Palin (som har en son med Downs) att gå i taket. Under förevändning att försvara barn med funktionsnedsättning attackerade hon programmet. Family guy fick dock med sig artisterna på sin sida, inklusive den skådespelare med Down syndrom som gjorde Ellens röst.

Nu snart dags för comeback, och ska vi anta nya rabalder? Det gör inget, tycker jag. Enda vägen ur mediastereotypen av offerporträtt i dokumentärer går via att porträtteras på många olika sätt. Även i satir. Även som inte helt god. Inslaget drev med Stewies (och våra) fördomar, och var icke stereotypt, och anställde en skådis med Downs för att göra jobbet.

Är det inte det vi har letat efter?

Uppdatera dig igen (via tidigare inlägg):
Family guy i blåsväder?
Skådespelare med funktionshinder till Family Guys försvar
Down syndrome girl Emmy-nominerad

Popwatch

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Technorati Profile