Short Center Repertory Theatre turnerar just nu norra Kalifornien med sin pjäs "Extensions" av Murray Schisgal. Den absurda komedin handlar om två åldrade varieteartister i väntan på att deras agent ska ringa.
De två skådespelarna i klippet är Regina Brink, som är blind, och Brian Hillebert, som har en förvärvad hjärnskada.
Gruppen har sin hemmaplan i Sacramento, CA, och deras konstnärlige ledare James Anderson har flera decenniers utvecklingsarbete bakom sig. Han säger: ""Presenting talented actors with disabilities to mainstream audiences and elevating public consciousness about the contributions of persons with disabilities has been the mission of The Short Center Repertory throughout our history,"... "Experiencing first hand the vital performances and unique perspectives of adults with disabilities is a huge eye opener for the audiences we have encountered.", fortsätter han.
Under Moomsteaterns turné till Liverpool träffade jag Laurence Clark, komiker. Och se, nu hittade jag en serie klipp av honom på youtube.
Klippen är en serie där Clark försöker hitta gränsen för hur idiotiskt dum en välgörenhet måste vara för att folk ska låta bli att ge pengar. Eftersom han själv höll i hinken och har cp så gick gränsen inte att etablera. Han skulle ha pengarna, om han så bad om att få slippa.
Konstnären Leon Lim från Malaysia har använt "the text of a leaked cable" för att ta fram en ny variant av Julian Assanges ansikte. Han gjorde den i sex olika varianter och skickade till ett antal tidningar. Richard Stengel på Time föreslog att den skulle användas i tidningen. Så blev det i nyårsnumret, där Julian Assange fanns med på listan över personer som betytt mycket under året.
“I wanted to share my thoughts on why Assange should be the person of the year. I certainly didn’t expect to see my portrait of him in print as the magazine has its own design team for artwork,”, säger Lim.
Hans bilder finns sen tidigare bland annat i en specialbeställd kalender från New Yorks borgmästare.
Rollfigurer med funktionsnedsättning porträtteras stereotypt och fördomsfullt. Just nu hyllas den aktuella "The King's speech" som en som försöker det motsatta. Colin Forth, som spelar kungen, hyllas och nomineras till priser.
Men det finns de som tycker annorlunda. Barry Harbaugh skriver en kolumn i The Slate där han pekar på hur lågt ribban är lagd när man höjer "The king's speech" till skyarna. I Harbaughs artikel finns också en historielektion i hur stamning återgetts på film. Den är för bra för att missa. Så jag lånar och återger:
"Freaks" från 1939, där den själv stammande skådespelaren Roscoe Ates får rollen som den stammande maken gift med en siamesisk tvilling. Han fick ersätta den också stammande skådisen John Dougherty, som inte kunde säga replikerna enligt manus. I klippet ses ett exempel på s.k. substitution (man tänker säga ett ord, kan inte få fram det, och tar då ett annat som betyder ungefär samma sak)
No, Google translate is nowhere near perfection. But it exists. Happy reading!
Länkat
Twingly Blog Searchlink:http://kjellstjernholm.blogspot.com/ sort:publishedRecent linking posts
En blogg om teater - funktionshinder - politik
Jag är verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolans förbundskansli med ansvar för folkbildning och kulturverksamhet för/med/av personer med funktionsnedsättning.
Den här bloggen startades under min tid som konstnärlig ledare för Moomsteatern, som jag startade 1987 och lämnade över i nya goda händer 2012. Idag är Mooms en professionell integrerad teater baserad på skådespelare med intellektuell funktionsnedsättning. Skådespelarna är fortbildade på Teaterhögskolan, löneanställda enligt scenkonstavtalet och medlemmar i Teaterförbundet. Detta är unikt.
Min erfarenhet inom området Teater/Funktionshinder är livslång. Den professionella integrerade teatern väcker många frågor och berör en stor mängd områden. Frågor om konst, kultur, nischning och särart. Men också frågor om jämlikhet, integration och diskriminering.
Bland tidigare erfarenheter finns att jag ägde och drev ett framgångsrikt litet utbildningsföretag på 90-talet. Jag är också författare till boken "Moomsteatern - vem äger rätten till scenrummet?" Jag är aktiv i Miljöpartiet.
Jag brinner för teatern, och för en humanistisk värdegrund som inkluderar alla på lika villkor, vilket inte är att förväxla med välgörenhetens så kallade ansvarstagande för den som betraktas som svag och behövande.
En man - två bloggar.
Jag väljer att separera mitt personliga politiska engagemang från mitt yrkesmässiga - även om de ibland berör varandra.
KJELL STJERNHOLM: Teater & funktionshinder kommer att fortsätta ha inlägg som berör just detta.
Hållbar humanism kommer att vara bredare och enbart politisk.